Закон і Бізнес


Юристи освоюють марихуану

Легалізація канабісу породила попит на фахівців з «трав’яного права»


№31 (1225) 01.08—07.08.2015
ІРИНА КОНДРАТЬЄВА, право.ру
4450

Податкове право, земельні спори — цілком традиційні сфери діяльності юриста. Проте останніми роками в США, як і в інших країнах, для правників відкрилися нові можливості — зріс попит на юристів, що розбираються у виробництві марихуани. Як позначилася часткова легалізація канабісу на юридичному ринку і як допомога специфічному бізнесу співвідноситься з поняттям «юридична етика»?


Канабіс крокує по країні

«Марихуана — величезний підпільний бізнес у нашому штаті: за оцінками, це в нас друга сільськогосподарська культура після яблук. Багато мільярдів неоподатковуваних доходів збагачують і посилюють організовану злочинність. Податкові надходження від легальної марихуани принесуть штату, за підрахунками чиновників, $500 млн на рік», — написав американський колумніст Рік Стівз у The Seattle Times від імені прихильників легалізації канабісу, після чого в штаті Вашингтон марихуану офіційно дозволили використовувати в медичних цілях.

На сьогодні медичне застосування наркотику легалізоване в 23 штатах США і в окрузі Колумбія, а в тому ж окрузі й 4 штатах — Алясці, Орегоні, Колорадо і Вашингтоні — дозволено й рекреаційне використання. Нововведення було підтримане на референдумі. В тому ж Вашингтоні в 2012 р. «за» висловилися 55% тих, що проголосували. На тлі заяви американського президента про те, що його адміністрація не перешкоджатиме подальшій легалізації, можна припустити, що кількість прихильників нових свобод тільки зросте.

Результатом експерименту влада залишилася задоволена: виявилося, що обіг легких наркотиків суттєво поповнює бюджет штату, знижує статистику злочинів і арештів на підставі зберігання й розповсюдження канабісу. Навіть за наявності деяких юридичних недоробок і з урахуванням того, що тіньовий ринок зберігається через високу вартість легальних конопель — $400 за унцію, ринок легких наркотиків продовжує збільшуватися. Хоч і стикається з низкою проблем. У топ-листі труднощів виробників марихуани — пошуки юристів. Юридичне обслуговування специфічного бізнесу — як, до речі, і банківське — завдає багато клопоту й далеко не кожному цікаве. Проте тих, хто хоче побудувати кар’єру у сфері «канабіоїдного права», в США все більше.

Проблеми і рішення

Прихильників легалізації в США чимало — тільки на 2016 р. голосування із цього питання заплановане ще в 5 штатах. Парадокс, але при цьому на федеральному рівні вирощування, продаж і використання конопель, як і раніше, вважається злочином. Тим складнішим є життя цієї галузі в таких специфічних умовах.

Новому бізнесу дуже потрібні кваліфіковані юристи, і попит вже породив пропозицію: правовий коледж при Денверському університеті став першим вузом, що пропонує спецкурс із «трав’яного права». Автором є професор Сем Кемін, один з розробників знаменитої колорадської поправки 64: «На користь ефективного використання ресурсів правоохоронних органів, збільшення доходів, використовуваних на суспільні потреби, а також індивідуальної свободи марихуана повинна бути легальна для людей, старших за 21 рік, і обкладатися такими ж податками, як алкоголь». Спецкурс швидко заповнився, причому не тільки студентами, а й практикуючими юристами, які хочуть підвищити кваліфікацію: для успішної роботи потрібно розбиратися в оподаткуванні, земельному праві, трудовому законодавстві, а також не забувати про юридичну етику.

Останнє особливо часто викликає запитання. Весь легальний бізнес постійно перебуває під загрозою розслідувань і потенційних розглядів доти, доки трава за рамками федерального закону, адже ризик переважує прибутки.

В результаті основні юрфірми — навіть ті, хто відомий своєю готовністю братися за пов’язані з різного роду ризиками справи, — вважають за краще не зв’язуватися з виробниками марихуани. Адвокатська палата штату Мен, де, до речі, медичні канабіоїди дозволені, навіть висловила офіційну думку, що консультувати таку компанію буде неетично, адже, по суті, це передбачає консультування клієнта про те, як обійти закон. У результаті найчастіше консультують такі компанії приватні адвокати, як спеціалізуються на кримінальному процесі, що не завжди йде на користь бізнесу, оскільки вони не мають тих ресурсів і широкого кола операцій, котрі є у великих гравців юрринку.

Небажання юристів і банківських працівників взаємодіяти з компаніями, що займаються марихуаною, тільки ускладнює роботу органів контролю. В умовах недостатньої кількості юристів і проблем з банками підприємці переходять на розрахунки готівкою, що, по-перше, менш прозоро, а по-друге, створює додаткові можливості для грабежу й інших злочинів насильницького характеру. Проблеми можуть прийти і ззовні: Оклахома і Небраска подали до суду на штат Колорадо, оскільки, на їхню думку, проведена там легалізація підвищила рівень злочинності в сусідніх штатах.

Канабіоїдна практика: це не смішно

Якщо використання марихуани може неабияк розвеселити, то захист інтересів її виробників — справа серйозна. По суті, консультації в цій сфері мало чим відрізняються від роботи з іншими бізнесменами, розповів юрист Райан Еспегард, який працює із цим сектором бізнесу у Вашингтоні. Проте через двозначності в законодавстві й підвищену увагу органів контролю робота дещо ускладнюється. Різночитання між федеральними законами і законами окремих штатів він проблемою не вважає: це зовсім не привід відмовляти в юридичних послугах цілій групі людей.

Нова галузь права отримує все більше визнання в юридичному середовищі. Якщо раніше відсоток компаній, які відмовляли в обслуговуванні пов’язаним з марихуаною клієнтам, був високий, то зараз ці ж фірми вже проводять маркетингові кампанії в колі виробників канабісу, а багато з них не проти вставити слово «канабіс» в назву свого підприємства. Динаміка вражає. За словами Р.Еспегарда, якщо рік тому виробники марихуани становили 30 % його клієнтури, то нині цифра перевищила 70%.

«Прибуток прийшов практично відразу, — прокоментував ситуацію юрист Ден Герріс. — Попит (на юридичні послуги. — Прим. ред.) виявився вражаючим». За його словами, за короткий період дохід від цього виду практики сягнув близько 5% загального прибутку компанії. За свої послуги юристи беруть $400 на годину.

Тим, хто хоче почати свою практику в цій сфері, Р.Еспегард радить активно включитися в процес обговорення й розроблення відповідного регулювання. При цьому завжди краще підстрахуватися й детально пояснити новому клієнтові, що мета — консультація за законами штату, а не спроба знайти лазівку у федеральних законах.

Список країн з найбільш м’якими законами щодо використання марихуани:

1. Північна Корея (повна легалізація)

2. Уругвай (повна легалізація)

3. Нідерланди

4. США

5. Чехія (з 2010 р. у країні можна зберігати при собі 15 гр марихуани й вирощувати 5 кущів для особистого використання)

6. Португалія

7. Іспанія

8. Аргентина

Лікарське застосування марихуани дозволене в Бельгії, Німеччині, Іспанії, Ізраїлі, Фінляндії та Португалії, деяких штатах Австралії.