Закон і Бізнес


Марно! Небезпечно! Витратно!

Мінохоронздоров’я Латвії хоче обкласти акцизом нездорову їжу


№29 (1223) 18.07—24.07.2015
3611

Міністерство охорони здоров’я Латвії планує встановити акцизний податок на шкідливі продукти, включаючи лимонад і енергетики. Таким чином відомство планує добути біля €30 млн до держбюджету на реалізацію нових політичних ініціатив.


«Здорова» ініціатива 

В основному мова йде про їжу з високим вмістом солі або цукру. Це різні ковбасні вироби, копчене м’ясо, м’ясні субпродукти, різні готові бульйони і супи, газовані напої. Що стосується ковбасних і м’ясних виробів, то якщо кількість солі в них перевищує певний поріг, пропонується ввести акциз в розмірі €7 на 100 кг продукту. Готові супи та інгредієнти для їх приготування передбачається обкласти акцизом в розмірі €21 на 100 кг.

Мінохоронздоров’я хоче змінити пристрасть людей до дуже жирних, солодких і дуже солоних продуктів, адже науково доведено про шкідливий вплив подібного харчування на здоров’я. «Кожна друга людина у нас страждає надмірною вагою або ожирінням, нам загрожують серцево-судинні захворювання. Людина — це те, що вона їсть. А ціною можна вплинути на звички людей», — заявив Бєлевич Латвійському радіо. Так, на лимонад пропонується підвищити податок майже удвічі з €7,50 до €14 за 100 літрів. Подорожчають так само чіпси, солоні горішки, енергетики і навіть рідини для електронних сигарет.

Разом з установкою акцизу на нездорову їжу, влада думає над здешевленням натуральних продуктів. Міністр звертається до досвіду Австрії і Угорщини, де селяни без прибуткового податку забезпечують продуктами харчування школи та дитячі садочки. За його словами, держава повинна захистити і дітей з бідних сімей, забезпечивши їх здоровим харчуванням у дитячих садочках і школах. Адже нерідко вони внаслідок браку грошей удома повноцінно не харчуються.

Бунт підприємців

Проте ініціатива міністерства зазнала критики Латвійської федерації харчових підприємств. По-перше, як вказала член правління організації Лігіта Турнере, такий податок буде складно адмініструвати. «Щоб ввести новий податок або підвищити той, що існує, додатково потрібні великі фінансові ресурси. Хто візьме на себе відповідальність сказати, де закінчується білий хліб і починається булочка?» — задається питанням Л.Турнере.

Крім того, за її словами, є й інші проблеми. Такий податок може погано вплинути на продовольчу галузь в цілому. Адже збільшення податкового тягаря, який автоматично спричинить підвищення цін на продукти, поставить галузь у положення нерівної конкуренції з підприємствами сусідніх держав. Внаслідок чого, за словами активістки, бюджет не виграє, а навпаки, програє.