Закон і Бізнес


Загальне фото


№28 (1222) 11.07—17.07.2015
3204

Верховний суд РФ роз’яснив порядок використання чужих і сумісних фотографій, розміщених в Інтернеті. Правом на сумісне фото наділили всіх, хто відображений на знімку.


В ухвалі пленуму ВС РФ мова йде про те, що навіть якщо громадянин сам опублікував своє зображення (наприклад, розмістив фото в мережі), без отримання згоди зображеної особи його використовувати не можна, за винятком випадків, коли громадянин є публічною фігурою або публікація необхідна в цілях захисту правопорядку і держбезпеки.

Разом з тим роз’яснено і питання про репости: якщо фотографія опублікована на ресурсі, умови якого припускають подальше використання зображення, громадянин, розміщуючи її, погоджується з цими умовами.

Також допускається публікація зображень, зроблених в публічному місці або на якомусь заході. За загальним правилом, якщо зображені на колективному фотознімку люди очевидно виразили свою згоду на фотографування і при цьому не заборонили обнародування знімка, кожен з них має право на використання фото, без згоди інших. За винятком випадків, якщо таке зображення містить інформацію про приватне життя вказаних осіб. Згода на обнародування зображення полягає у формі угоди в усній або письмовій формі.