Закон і Бізнес


40 років цілком вистачить


№28 (1222) 11.07—17.07.2015
3328

Всі опозиційні партії, представлені в іспанському парламенті, подали до Конституційного суду сумісний позов проти внесення змін до Кримінального кодексу, які припускають введення в країні довічного ув’язнення як максимальної міри покарання.


Як передає РІА «Новости», зміни в КК набули чинності 1 липня. Згідно з раніше діючим законодавством максимальне покарання в країні — 40 років ув’язнення. Вищою мірою покарання в новій редакції КК стане довічне ув’язнення, при цьому вона може бути переглянута після відбування у в’язниці 25 і 35 років.

Вища міра покарання застосовуватиметься у разі скоєння таких тяжких злочинів, як вбивство в результаті терактів, злочинів проти короля або спадкоємця престолу, проти голів іноземних держав, злочинів проти людяності, особливо тяжких злочинів проти громадянина молодше 16 років або «особливо уразливої людини», геноцид.

Опозиція заявляє, що введення довічного ув’язнення в країні суперечить демократичним нормам і обіцяє відмінити цю реформу у разі приходу до влади. На її думку, нова редакція КК порушує відразу декілька статей основного закону, зокрема статтю, де говориться, що «всі мають право на життя, на фізичну і моральну недоторканність, і ніхто не може у жодному випадку піддаватися тортурам або нелюдяному чи принижуючому гідність ставленню».

«Довічне ув’язнення, яке хоче Народна партія, ніколи не застосовуватиметься в нашій країні. НП думає, що вона вічна, але це не так, як тільки (прем’єр Іспанії Маріано) Рахой піде з уряду, буде нова більшість, що відмінить положення, проти якого виступають всі фракції», — заявив автор звернення в КС, представник соціалістів Мігель Анхель Ередіа.

Представник «об’єднаних лівих» Хосе Луіс Сентелья назвав внесення змін в КК «новим конституційним переворотом НП». Депутат Аітор Естебан заявив, що баскська націоналістична партія, яку він представляє, «підтримує модель не Сполучених Штатів, а країн Північної Європи».