Закон і Бізнес


Фонд держмайна готує зміни щодо оцінки майна


09.07.2015 16:44
3922

Оцінку землі та нерухомості збираються об’єднати в один напрямок, а оцінка землі стане неліцензійним видом діяльності. Відтепер не потрібно буде отримувати окремі оціночні документи на нерухомість і на землю.


Про це повідомив Голова ФДМУ Ігор Білоус, відзначивши, що Фонд готує суттєві зміни до приватизаційного законодавства, і одні з найважливіших – зміни в оцінці майна.

Як повідомили "ЗіБ" у ФДМУ, також будуть введені єдині національні стандарти та єдина методологія оцінки. Завдяки цим змінам отримати оцінку майна можна буде і швидше, і дешевше.

«Частину заходів спрямовано на покращення якості оцінки, – зазначив Білоус. – Зокрема, підвищуються вимоги до кадрів, які здійснюють оцінку: щоб проводити рецензування звіту оцінки, слід мати досвід не 2, а 5 років, після позбавлення сертифікату за неякісну роботу його відновлення можливе лише за 5 років, а відповідальність за неякісне рецензування посилюється до кримінальної включно».

Окрім того, що передбачається відновлення роботи ліквідованої в 2012 році Наглядової Ради з питань оціночної діяльності, яка складатиметься на 30% з представників держустанов і на 70% – з представників саморегулювальних організацій. А для вирішення конфлікту рецензій при раді буде створено Апеляційну експертну раду.

У планах Фонду – створення єдиної електронної бази звітів з оцінки при ФДМУ, яка буде доступною для усіх користувачів.