Закон і Бізнес


Копірайт для монумента


№28 (1222) 11.07—17.07.2015
3129

В Єврокомісії задумалися про заборону публікації в мережі селфі і інших фотографій на тлі туристичних визначних пам’яток. Охочі зробити знімки на їх фоні повинні будуть отримати дозвіл у відповідальних осіб.


Як пояснює The Daily Mail, у випадку, якщо цей закон буде прийнятий, панорами таких визначних пам’яток, як Ейфелева башта і фонтан Треві, стануть об’єктами копірайта.

У Брюсселі також запропонували створити Фейсбук-Поліцію для виявлення в соцмережі незаконно зроблених знімків. Порушникам загрожуватиме судове переслідування і у разі доведеної провини штрафи або ув’язнення.

Майбутній закон стосуватиметься професійних фотографів, проте, як пише видання, є вірогідність, що положення документа торкнуться і любителів.

Фотографи з німецької професійної студії, які обговорюють ініціативу в мережі вже назвали необхідність отримання дозволу на кожен знімок на тлі визначної пам’ятки «абсолютно нереальним». Проти нововведення виступила і онлайн-енциклопедія Вікіпедія, яка пообіцяла опублікувати любительські фотографії популярних визначних пам’яток, щоб проілюструвати «безумство» нових пропозицій.

26 червня стало відомо, що в розважальних парках «Діснейленд» відвідувачам заборонили використовувати штативи для селфі з міркувань безпеки. Так, в каліфорнійському «Діснейленді» така міра набула чинності 30 червня, а в Парижі і Гонконзі — 1 липня.