Закон і Бізнес


Обшукана Феміда

А.Чернушенко: «Нинішня влада діє на знищення судової системи і ні перед чим не зупиняється»


Обшук у суді й численні звинувачення на його адресу змусили А.Чернушенка відверто розповісти журналістам про ситуацію, яка складається довкола судової влади.

№26 (1220) 27.06—03.07.2015
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
15052

Генеральна прокуратура повідомила про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень голові Апеляційного суду м.Києва Антонові Чернушенку. Цьому передувало проведення обшуку в установі, зокрема й у кабінеті її очільника. Як повідомив на брифінгу Генпрокурор Віктор Шокін, розслідування ведеться за фактом незаконного втручання в роботу автоматизованої системи документообігу та постановлення завідомо неправосудних рішень. У свою чергу А.Чернушенко вважає: мета влади — знищити судову систему.


Спростування заяв

19 червня ГПУ спільно зі Службою безпеки провела обшук приміщень АСК. За повідомленням прес-служби СБУ, під час таких дій у кабінеті голови установи А.Чернушенка вилучили «заздалегідь підготовлені рішення в окремих справах, які потрапили до нього в результаті протиправного втручання в систему, два бойові пістолети, близько $6,5 тис., 30 тис. грн. і талони на 14,5 т пального».

«Це були мої особисті кошти. Це не кошти, нажиті злочинним шляхом. Вони не мають жодного стосунку до злочину, в скоєнні якого мене підозрюють», — пояснив керманич АСК журналістам наступного дня після проведення спільного брифінгу Ген­прокурора В.Шокіна та т.в.о. голови СБУ Василя Грицака, які розповіли про обставини обшуку в суді.

«Ситуація нагнітається, тому я вирішив дати відповіді на всі запитання, які виникають», — пояснив А.Чернушенко. Він зауважив: у талонів на пальне давно закінчився строк дії.

За інформацією прес-центру СБУ, «працівники державного підприємства, яке обслуговує сервери, за вказівкою керівництва суду внесли зміни в автоматизовану систему для «ручного» розподілу справ. Протягом 2014—2015 років зафіксовано 134 факти втручання в роботу системи документообігу АСК».

«Стверджую: незаконного втручання в автоматизовану систему документообігу не було й не могло бути», —
зауважив А.Чернушенко. Він нагадав: представники правоохоронних органів продемонстрували СМС, які начебто були знайдені в його телефоні й свідчили про прийняття рішень «на замовлення». «У протоколі обшуку зазначено: вилучено два мобільні телефони. При цьому ніхто не перевірив і не вказав, з яким обсягом інформації вони вилучені», — повідомив голова АСК.

Він не знає, хто і звідки взяв тексти цих СМС. «Не виключаю, що в наших умовах можуть зробити все що завгодно. Може бути яка завгодно фальсифікація», — припустив А.Чернушенко.

Обшук з порушеннями

Під час зустрічі з журналістами очільник АСК детально зупинився на грубих порушеннях, які, на його думку, були допущені в ході проведення обшуку. «Перший факт — незаконне позбавлення волі голови Апеляційного суду м.Києва на три дні. Ви, мабуть, чули від Генпрокурора про те, що начебто я забарикадувався у своєму службовому кабінеті й впродовж трьох днів не виходив з нього?» — поцікавився А.Чернушенко й ознайомив присутніх зі своєю версією подій.

За словами керманича установи, він був позбавлений можливості виходити зі службового кабінету, його з нього просто не випускали. «Кабінет охоронявся включно до 22 червня, — повідомив голова АСК, додавши: — Ніхто не дав правової оцінки такому 3-денному триманню в кабінеті, а в першу чергу її мав би дати Генпрокурор… Якщо голову апеляційного суду можна позбавити волі, то уявіть собі, що можна зробити з будь-яким іншим громадянином». До того ж А.Чернушенко зауважив: протягом цих трьох днів до нього не допустили захисника.

«Другий факт — незаконне вилучення ключа та коду, за допомогою яких я повинен вносити інформацію до Єдиного державного реєстру судових рішень», — зауважив голова АСК. Отже, розглядати справи він не може. «Під час обшуку вилучали багато документів та речей, які не мають жодного стосунку до фактів, зазначених в ухвалі слідчого судді. Хапали все, що можна вхопити, та кинути в мішок», — розповів про події А.Чернушенко. Також він повідомив про вилучення гербової печатки. Однак у протоколі обшуку серед переліку речей вона чомусь не значилася.

Відверте зізнання

Окрім цього, на думку А.Черну­шенка, відбулося втручання в роботу служителів Феміди. «Втручання в судову діяльність перш за все відбулося з боку відповідальних посадовців Адміністрації Президента. Я відверто про це заявляю. Мене неодноразово викликали, зокрема в АП, і давали прямі вказівки, як розглянути ту чи іншу справу. Такі виклики, зокрема, робив Олексій Філатов (заступник глави АП. — Прим. ред.)», — зізнався очільник АСК.

На його думку, з огляду на останні події лише відкритість, чесність та прозорість можуть допомогти в ситуації, яка склалася. Тому А.Чернушенко вирішив нічого не приховувати. Він розповів, що навесні йому довелося розглянути «кілька справ, пов’язаних з арештом майна ПрАТ «Нафтогазвидобування». Суд першої інстанції приймав ухвалу про накладення арешту на майно підприємства. «Коли я вивчив справу, побачив, що немає жодних правових підстав накладати арешт. Ухвала суду першої інстанції була скасована. Як тільки апеляційна інстанція її скасувала, слідчий знову звертається до Печерського районного суду м.Києва щодо чергового накладення арешту на майно підприємства, — ознайомив з обставинами справи А.Чернушенко і додав: — В АП його просили прийняти рішення на користь держави та в її інтересах». Тобто не скасовувати ухвалу.

«19 червня о 9:30 ця справа була призначена до розгляду. За 5 хвилин до засідання прибуває слідча група разом із оперативними працівниками і вручає мені ухвалу про проведення обшуку. Це свідчить про те, що все було спрямоване на зрив розгляду. Справа була вилучена з апеляційного суду. Не знаю, хто її розглядатиме. Як можна вилучати призначену до розгляду справу?» — обурився А.Чернушенко.

На запитання журналістів: «Чи звертався голова АСК до відповідних органів із заявою про тиск з боку представників АП?» він дав заперечну відповідь. Також ЗМІ цікавило: чи вважає А.Чернушенко, що проведення обшуку замовне. «Саме такого висновку я дійшов, — наголосив володар мантії і додав: — Нинішня влада діє на знищення судової системи і ні перед чим не зупиняється».

За його словами, протистояти системі надзвичайно важко. «У цій ситуації я боротимусь до кінця, наскільки вистачить сил», — пообіцяв голова АСК і запевнив, що відповідає за кожне своє слово.

Замість післямови

Нині, за інформацією прес-служби ГПУ, А.Чернушенку вже повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.376-1 та ч.2 ст.375. Також є дані, що Генпрокурор звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів стосовно відсторонення голови АСК від посади та до Верховної Ради — щодо надання згоди на його затримання та арешт.

«Хочу попередити інших суддів, які займаються подібними речами, тому що в нас є багато інформації, яка перевіряється СБУ: в різних судах різних інстанцій подібна практика існує. ГУ СБУ документується діяльність групи осіб одного з вищих спеціалізованих судів. Ситуація аналогічна. Думаю, найближчим часом будемо презентувати подібні історії й в інших судах», — такий «анонс» під час брифінгу зробив В.Грицак.

Експерти вважають, що це — не порожні слова, і незабаром, можливо, й до вищих спецсудів завітають представники правоохоронних органів з обшуком. Вони не сумніваються: вартові порядку мають на меті добитися показового судового процесу хоча б над одним володарем мантії. Після того як справа «печерських суддів» зайшла в глухий кут, виникла необхідність знайти «нову жертву». І чим вищу посаду вона займатиме, тим гучнішим буде суспільний резонанс та більшими нагороди за очищення судової системи. Тож далі неодмінно буде…