Закон і Бізнес


Об’єднання на вимогу


№25 (1219) 20.06—26.06.2015
2850

Народні депутати звернули увагу на те, що добровільне об’єднання територіальних громад на практиці таким не є. Причина цього — у недосконалості закону.


У парламенті зареєстровано проект закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (2067а), підготовлений представниками групи «Відродження» Віктором Бондарем та Антоном Яценком.

Як зазначають ініціатори документу, одним із основних принципів об’єднання громад мала б бути добровільність. Відповідно ж до закону проект Перспективного плану формування територій громад розробляється Радою міністрів АР Крим або відповідною обласною держадміністрацією. При цьому залучення представників органів місцевого самоврядування чи самоорганізації населення відповідних адміністративно-територіальних одиниць для розробки даного проекту відбувається лише «у разі потреби». Наявність чи відсутність такої потреби також вирішують ті самі Рада міністрів Криму або обласні адміністрації.

«Об’єднання, що здійснюється за планом, який до того ж розробляється не громадами або їхніми представниками в органах місцевого самоврядування, а вищим керівництвом областей a priori є не добровільним», — зазначають нардепи. При цьому парламентарі застерігають, що в результаті «добровільного об’єднання» кожне п'яте село просто буде забуте і знищене, адже там, де не буде сільради — не буде і села.

Водночас, як застерігають експерти, новим поштовхом для укрупнення територіальних громад можуть стати зміни до Основного Закону, які наразі готуються конституційною комісією.