Закон і Бізнес


Окремі адвокати хочуть скасувати статтю КК щодо неправосудних рішень


23.06.2015 16:03
12506

Наявність норми щодо відповідальності суддів за неправосудні рішення у кримінальному законі не відповідає міжнародним стандартам. Крім того, в Україні ця норма використовується для тиску на суддів та «зведення рахунків» з небажаними володарями мантій.


Про це йшла мова на ініційованому Асоціацією правників України круглому столі. Як повідомляє кореспондент “ЗіБ”, думки щодо виключення норми з Кримінального кодексу звучали від адвокатів.

У ході дискусії також були відзначені порушення, які допускають правоохоронці при застосуванні ст. 375 КК. Зокрема, завідувач кафедри кримінального права та кримінології КНУ ім.Т.Г.Шевченка Петро Андрушко звернув увагу на неправомірність вручення повідомлення про підозру особою, яка його не складала.

В свою чергу Голова комітету з незалежності суддів Ради суддів України Михайло Новіков зазначив, що проблема застосування цієї статті є набагато глибшою. Справа в тім, що неправосудність немає правового визначення. Зі свого боку Рада суддів вважає, що неправосудним може бути визнане лише рішення прийняте суддею, який не мав права його приймати. Наприклад, мова йде про відправлення правосуддя при наявності підстав для відводу. Тобто, у цій площині можуть розглядатись лише процесуальні порушення, в той час, як правові порушення є виключно «внутрішнім переконанням» судді і не можуть зазнавати посягань ззовні.

Закон і Бізнес