Закон і Бізнес


Адвокат просить КС розтлумачити норми щодо розміру застави


23.06.2015 15:13
2092

До Конституційного Суду України надійшло звернення, в якому адвокат просить пояснити, який максимальний розмір застави у виключних випадках може бути призначено підозрюваному чи обвинуваченому у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину.


Відповідне конституційне звернення надійшло від адвоката Ради адвокатів Одеської області О.Маковецького.

Адвокат просить надати офіційне тлумачення положень п.2, 3 ч.5 ст. 182 Кримінального процесуального кодексу України.

Зокрема, відповідно до положень КПК розмір застави визначається у таких межах:

- щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, - від двадцяти до вісімдесяти розмірів мінімальної заробітної плати;

- щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, - від вісімдесяти до трьохсот розмірів мінімальної заробітної плати.

У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов'язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів мінімальної заробітної плати відповідно.

На практиці, зазначає О.Маковецький, нерідко трапляється, що у таких виключних випадках до підозрюваного у вчиненні тяжкого злочину застосовується застава у розмірі понад 300 розмірів мінімальної зарплати. З огляду на це, потрібна офіційна позиція КСУ.

Закон і Бізнес