Закон і Бізнес


Венеціанська комісія схвалює люстрацію суддів КС, - Петренко

Закон про очищення влади повністю відповідає міжнародним стандартам, - ВК


22.06.2015 15:51
1943

У Венеціанській комісії визнали правомірним включення суддів Конституційного суду України до переліку осіб, які можуть бути люстровані, якщо такі судді були причетними до узурпації влади.


Про це сьогодні повідомив Міністр юстиції Павло Петренко ході виїзної колегії Міністерства юстиції за участю Прем′єр-Міністра Арсенія Яценюка, пояснили “ЗіБ” у Мін’юсті.

Зауважимо, Міжнародна  комісія юристів протестує проти кримінального переслідування глави Конституційного Суду, якого підозрюють у причетності до узурпації влади В.Януковичем.

«Венеціанська комісія надала право українському Уряду проводити очищення і дискваліфікацію тих державних службовців, які були призначені Януковичем за результатами незаконної зміни конституції та подальшої так званої адміністративної реформи», - зазначив П.Петренко. За його словами, у своєму фінальному висновку Комісія відзначила, що український Закон про очищення влади повністю відповідає міжнародним стандартам, а в Україні реалізовується унікальна процедура люстрації, яка відрізняється від таких процесів у Європі. 

«Другим важливим положенням висновку є те, що Україна, посилаючись на відповідні резолюції Ради Європи, має право на звільнення найвищих посадових осіб, які були призначені Януковичем, як таких, що були представниками угрупування, ціллю якого була узурпація влади і зміщення демократичного режиму в Україні», - зауважив Міністр юстиції.

Він також повідомив, що Венеціанська комісія визнала правомірним встановлення 10-річного терміну відсторонення цих службовців від державної служби.

«Низку технічних рекомендацій, які були висловлені Венеціанською комісією, український Уряд обов′язково врахує під час подання змін до закону до Парламенту. Йдеться про створення незалежного органу, який опікуватиметься люстрацією, про те, що суддівський корпус проводитиме процедуру люстрації через Вищу раду юстиції, як це передбачено Конституцією України», - повідомив Павло Петренко.

Очільник Мін′юсту також зазначив, що низка державних органів намагається саботувати процес очищення влади в Україні. Так, за результатами аналізу процесу люстраційної перевірки в усіх органах державної влади виявили органи з сумною статистикою. Передовсім це правоохоронні органи, СБУ, прокуратура, Державна фіскальна служба, які намагаються приховати інформацію про осіб, які підпадають під люстрацію. Невтішна ситуація і в низці цивільних державних органів, зокрема в Державній архітектурно-будівельній інспекції, яка взагалі не надала жодної інформації про проведення перевірок.