Закон і Бізнес


Церква має свої правки до Конституції. Щодо абортів і шлюбу


17.06.2015 10:11
24845

Релігійні діячі пропонують закріпити в Конституції, що цінність життя людини та її право на життя визнаються державою від зачаття й до природної смерті. При цьому шлюб визначається як сімейний союз між чоловіком і жінкою.


Такі зміни до Основного Закону країни представила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, повідомляє "ЗіБ" з посиланням на Інститут релігійної свободи.

Окрім вже зазначеного, Рада церков пропонує:

- у статті Конституції про право на приватність закріпити гарантію таємниці сповіді, щодо якої не може бути жодних винятків і підстав для обмеження.

- розширений виклад статті 35 Конституції України, яка гарантує свободу світогляду та віросповідання.

Згідно міжнародних стандартів у цій сфері, передбачається, що здійснення цього права може бути обмежене законом лише за умови необхідності таких обмежень у демократичному суспільстві.

“Держава визнає рівноправність усіх церков і релігійних організацій, які діють на законних підставах”, – йдеться у поправках Всеукраїнської Ради Церков. При цьому “відокремлення церков і релігійних організацій від держави жодним чином не означає обмеження або заборону їхньої участі в суспільному житті”. 

Передбачається також, що церкви і релігійні організації в Україні незалежні від держави, не підпорядковуються державі та, водночас, не втручаються у державні справи і діяльність органів державної влади та  місцевого самоврядування, а держава не втручається у діяльність церков і релігійних організацій.

Також пропонується визначити в Конституції України, що взаємовідносини між державою та церквами й релігійними організаціями базуються на засадах партнерства та спільної діяльності на благо людини. Згідно цього підходу органи державної влади і місцевого самоврядування сприяють суспільно-корисній діяльності церков і релігійних організацій.