Закон і Бізнес


КК охоронятиме переписку та матеріали журналістів


01.03.2016 14:20
3164

В Україні встановлюється кримінальна відповідальність за незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими журналіст користується у зв’язку зі своєю професійною діяльністю.


Відповідний Закон (законопроект №1630) “Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів)” сьогодні підписав Президент України.

Законом визначено, що незаконне вилучення вказаних вище матеріалів каратиметься штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Така ж санкція передбачена за незаконну відмову у доступі журналіста до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь­яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності.

Змінами також передбачено кримінальну відповідальність за вплив у будь­-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю – штраф до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

Якщо всі вищевказані дії були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, то винним грозитиме покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Документ також вносить зміни до ст. 163 КК, встановлюючи кримінальну відповідальність  за порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер, журналіста. За таке винним грозитиме позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Закон і Бізнес