Закон і Бізнес


Шанс стати своїм

Українцям тепер легше отримати польське громадянство


№38 (1077) 22.09—28.09.2012
МАКСИМ ФЕРЕНЦ
10357

У зв’язку з прийняттям нового закону про громадянство іноземцям, які легально перебувають у Польщі понад 3 роки, мають джерело утримання та знають польську мову, буде легше отримати громадянство цієї країни. До того ж не треба буде відмовлятися від паспорта іншої держави.


Якщо до цього часу громадянство могли отримати виключно особи без громадянства, іноземці, одружені з громадянами Польщі, та особи, яким батьки обрали інше громадянство, то після прийняття нового закону ці вимоги пом’якшено. Документ значно лібералізує спосіб отримання громадянства Польщі громадянами України, які легально перебувають на території західного сусіда. За підрахунками державних органів, на цей час у Польщі легально перебуває близько 30 тис. українців.

Однією з найкорисніших змін є відсутність у новому законі про громадянство обов’язку втрати іноземцем попереднього громадянства. Раніше громадянин Польщі згідно із законодавством країни не міг бути громадянином іншої держави. Нові положення вирішують цю проблему по-іншому. Передбачається, що у випадку, якщо громадянин Польщі одночасно є громадянином іншої держави або держав, то має такі ж права й обов’язки, як і особа, яка має тільки польське громадянство. Крім цього, громадянин Польщі не може користуватися правами, які надає йому громадянство іншої держави. Тобто відповідно до нового закону громадянин Польщі може мати громадянства інших держав, але при визначенні прав і обов’язків пріоритет надається виключно громадянству Польщі.

Польське громадянство, як і раніше, надається згідно з принципом права крові (якщо один з батьків є громадянином Польщі), а також, за новим законом, відповідно до принципу землі (якщо особа народилася на території Республіки Польща, а її батьки невідомі, не мають жодного громадянства або неможливо його визначити). Малолітній отримує польське громадянство також у випадку, якщо його знайдено на території Польщі, а його батьки — невідомі. Ще однією можливістю набуття громадянства особою, яка ще не досягла 16-річного віку, є встановлення над нею опіки особами, які мають польське громадянство.

Новий закон змінює також принцип надання громадянства президентом Польщі. Відтепер глава держави зможе надавати громадянство кожному іноземцю, незважаючи на те, скільки часу він проживав у Польщі.

Змінюється також спосіб надання громадянства воєводами, до яких з відповідною заявою можуть звернутися ті іноземці, які легально перебувають на території Польщі більше 3 років (або більше 2 років у випадку, якщо вони не мають іншого громадянства і перебувають у шлюбі з громадянином Польщі довше 3 років), мають стабільне джерело доходу й місце проживання в цій країні.

Важливим є також знання польської мови. Іноземець, який хоче отримати громадянство Польщі, повинен пред’явити документ, який підтверджує знання мови, свідоцтво про закінчення навчального закладу в Польщі або за кордоном, якщо навчання велося польською.

Також новий закон дає можливість поновлення громадянства для осіб, котрі в минулому вже мали громадянство Польщі й втратили його до во-первых1 січня 1999 р. Не можуть скористатися цим правом особи, які діяли на шкоду Польщі та були позбавлені громадянства в примусовому порядку.

Українцям, які вирішать набути громадянство Польщі, варто, однак, пам’ятати про те, що подвійне громадянство в Україні не визнається, хоча законодавством нашої країни не передбачено за це жодної санкції.