Закон і Бізнес


Кабмін провалив роботу з Венеціанською комісією, - адвокат


12.06.2015 12:48
3035

Оприлюднено проект остаточних висновків Венеціанської комісії щодо українського закону про люстрацію. Він свідчить про абсолютно провальну роботу українського уряду.


Про це заявила глава Європейського правозахисного союзу, адвокат Марина Паринова у коментарі "Українським Новинам".

«Я так розумію, що уряд провалив роботу з Венкомісією. За півроку можна було привести все в порядок, і не тільки розробити якийсь проект, але вже, за великим рахунком, і прийняти », - заявила вона.

Паринова звернула увагу, що уряд за час з проміжного висновку Венкомісії в грудні минулого року, не врахував жодних зауважень експертів. «Чиновники ще в грудні взяли на себе зобов'язання протягом трьох місяців, але не пізніше березня, розробити мало не новий закон, який враховуватиме всі зауваження. Жодні зауваження не було враховано. Більше того, з'явився проект, який погіршує в деяких пунктах становище. Наприклад, стосовно виборних посад», - підкреслила вона.

Зокрема, по ряду ключових моментів думку Венкомісії було повністю проігноровано. Так, Венкомісія стверджує, що люстрація не повинна стосуватися виборних посад, самі виборці дають їм оцінку. А Україна приймає додаткові обмеження по можливості займати такі посади.

Порушений і основний принцип - індивідуальне представлення провини. «Це основне зауваження, яке ніяк не було враховано і з проміжного висновку перекочувало в проект остаточного. Є ж світовий досвід, встановлена ​​практика », - обурилася адвокат.

За словами Паринової, такі висновки Венкоміссіі знизять шанси України в ЄСПЛ. «Зараз виходить, що цей закон суперечить європейським принципам, але він працює. А це перспектива ЄСПЛ, який обов'язково врахує думку Венкомісії. Це потенційні виграні позови проти України », - заявила глава Європейського правозахисного союзу.

Українські новини