Закон і Бізнес


Посадовців на місцях навчать оформляти спадщину


09.06.2015 12:55
13131

Уповноважена посадова особа органу місцевого самоврядування для отримання свідоцтва про право на вчинення нотаріальних дій щодо оформлення спадкових прав повинна пройти стажування протягом одного року.


Вимоги до проходження стажування передбачено наказом Мін’юстом від 25.05.2015 №779/5 “Про затвердження Порядку проходження уповноваженими посадовими особами органу місцевого самоврядування стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса з питань оформлення спадкових прав”.

Посадовець повинен пройти стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та успішно скласти іспит у комісії з питань складення іспиту із спадкового права посадовими особами органів місцевого самоврядування. Зауважимо, керівник стажування повинен мати стаж роботи не менше 5 років.

До стажування допускаються дієздатні особи, які мають вищу юридичну освіту та стаж роботи у галузі права не менше трьох років.

За результатами проходження стажування керівник стажування складає висновок про проходження стажування і подає його на затвердження начальнику управління юстиції. У разі незатвердження вказаного висновку має бути винесена вмотивована відмова начальника управління юстиції.

Відмова може бути оскаржена у судовому порядку, а стажист, який не пройшов стажування, може повторно пройти стажування на загальних підставах.

Даний наказ набирає чинності з моменту набрання чинності, який передбачено оформлення спадщини в сільрадах, а саме - з 1 січня 2016 року. Детальніше про Закон читайте у матеріалі “ЗіБ”.

Закон і Бізнес