Закон і Бізнес


Прощаючи, прощають усе

Боржники зможуть заощадити не тільки на неповернених кредитах, а й на податках


№23 (1217) 06.06—12.06.2015
3040

Депутати пропонують полегшити життя боржникам банків, щоб після списання прострочених виплат їм не довелося сплачувати додаткових податків. Але скористатися нововведеннями зможуть не тільки ті, хто постраждав від минулої фінансової кризи.


У Верховній Раді зареєстрований проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо анулювання боргу кредитором боржникові» (№2900). Ініціативою пропонується виключити зі ст.164 кодексу положення, яким передбачено сплату податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) в розмірі 20% за списання безнадійних боргів. При цьому закон також стосуватиметься всіх платників податків — позичальників, яким анулювали (пробачили) за рішенням кредитора борги до набуття чинності цим законом.

«Положення ж ст.164.2.17 (д) Податкового кодексу встановлюють включення до суми загального оподатковуваного доходу платника: сум додаткового блага у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податків, пробаченого (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у випадку якщо його розмір перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року», — звернув увагу старший юрист департаменту судової практики ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Олександр Ткачук.

За його словами, при цьому кредитор може повідомити платника-боржника про списання боргу, просто відправивши на його адресу рекомендований лист з повідомленням про вручення. Після цього банкіри можуть уключити суму пробаченого(анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, за підсумками звітного періоду, в якому такий борг був пробачений.

«У цілому проект має позитивний характер, оскільки пропонує державі взяти на себе відповідальність і виконати зобов’язання як регулятор у питанні погашення боржниками кредитів у частині сплати податків», — підкреслив О.Ткачук.

Звертає на себе увагу той факт, що згідно з пояснювальною запискою до проекту його підготовка зумовлена передусім вирішенням питання стосовно проблемних кредитів 2007—2009 рр., викликаних девальвацією гривні й фінансовою кризою 2008-го.

«Водночас проект не конкретизує цього моменту, що дозволить звільнити позичальників від отриманих ними благ у результаті списання кредитів, отриманих сьогодні», — зауважив юрист.

На думку О.Ткачука, якщо парламентарі приймуть цей проект, він допоможе скоротити податкове навантаження на фізичних осіб і зменшити податкові зобов’язання боржників за пробаченими кредитами. «Також ініціатива містить позитивний момент і для кредиторів, які приймають рішення про прощення боргів, оскільки звільняє останніх від обов’язку повідомлення боржників про таке списання і, відповідно, знімає з них відповідальність у вигляді зобов’язання сплатити необхідні податки при порушенні порядку повідомлення позичальників про списання боргів», — пояснив експерт.