Закон і Бізнес


Маразм урятує від покарання


№23 (1217) 06.06—12.06.2015
3493

У Німеччині припинено кримінальне переслідування колишнього військовослужбовця СС, який потерпає від старечого маразму, за причетність до сотень убивств мирних громадян.


Прокуратура Гамбурга раніше почала розслідування щодо 93-річного чоловіка (його ім’я не уточнюється), який був командиром роти в 16-ій танковій дивізії СС. Проте психіатрична й неврологічна експертизи виявили в підозрюваного серйозну форму деменції, повідомляє Reuters. Згідно з конституцією Німеччини це звільняє його від кримінального переслідування.

Чоловіка підозрювали в співучасті в різанині, що сталася 12 серпня 1944 року на півночі Італії. Війська СС під час каральної операції проти партизан оточили село Санта Анна ді Стаццема в Тоскані й убили сотні людей, уключаючи жінок і дітей. У прокуратурі відзначили: якби нациста можна було притягнути до відповідальності, його, ймовірно, обвинуватили б у 342 убивствах.

Нагадаємо: у квітні в Німеччині почався суд над 93-річним чоловіком, котрий працював бухгалтером у концтаборі Освенцим. Його обвинувачують у співучасті в масовому вбивстві євреїв. Агентство зауважило, що це, очевидно, один з останніх процесів у «справі про голокост». Кількість тих, хто може постати перед судом за нацистські злочини, неухильно зменшується.