Закон і Бізнес


Біс порно

Консерватори позбавили підданих її величності порочних радощів. Усупереч ліберальним ініціативам Ради ЄС


№23 (1217) 06.06—12.06.2015
АРТЕМ А. КОБЗЕВ
6564

Перемога консерваторів на парламентських виборах у Великій Британії дала експертам привід говорити про те, що проблеми у відносинах Лондона та Брюсселя в найближчому майбутньому поглиблюватимуться. При цьому малося на увазі, що уряду Девіда Кемерона та ЄС нелегко буде домовитися про такі важливі речі, як ставлення до мігрантів або статус Великої Британії в рамках Євросоюзу. Проте незабаром з’ясувалося, що приводом для суперечки можуть стати й менш серйозні теми. Однією з них виявилося право на доступ до порно в Інтернеті.


Тільки для дорослих 

У відносинах Великої Британії та Європейського союзу виник новий подразник — право підданих королівства на доступ до порнографії. Яблуком розбрату став законопроект, розроблений Радою ЄС, що недавно опинився в розпорядженні британських ЗМІ. Мова в цьому документі йде про обмеження можливостей інтернет-провайдерів блокувати доступ до порносайтів.

За задумом авторів документа, автоматичне фільтрування контенту має бути заборонене на території всього Євросоюзу. Натомість пропонується давати користувачам можливість самим обирати допустимі обмеження. Причому починатися фільтрація повинна тільки за проханням користувача і відключатися негайно після того, як від нього надходить відповідна заявка.

Ця ініціатива європейських законодавців не могла не викликати роздратування у Великої Британії. Річ у тому, що Д.Кемерон ще кілька років тому почав кампанію стосовно обмеження доступу підданих королівства до «дорослого» контенту. Достовірність документа в Брюсселі не підтвердили, але й не спростували, проте в Лондоні негайно його розкритикували. Так, прес-секретар Міністерства культури, ЗМІ та спорту заявив: «Уряд Сполученого Королівства не підтримає жодних ініціатив, які завадять нам реалізовувати заходи щодо захисту дітей або вживати нові заходи, котрі мають цю ж мету».

Здавалося б, мета дійсно благородна, проте на практиці виявляється, що обмеження не стільки захищають неповнолітніх, скільки обмежують права дорослої аудиторії.

Поза законом

Про що йде мова? Ще влітку 2013 року Д.Кемерон заявив, що у Великій Британії сайти з порнографічними матеріалами автоматично блокуватимуться інтернет-провайдерами для всіх користувачів, якщо ті спеціально не застережуть, що виступають проти цього заходу. Також прем’єр-міністр пообіцяв прийняти закон, що забороняє зберігати відеоматеріали, що містять сцени згвалтування (навіть якщо йдеться про постановку).

А в грудні 2014-го був ухвалений документ, що істотно обмежує виробництво й поширення порно в Сполученому Королівстві. Під забороною опинився цілий букет категорій жорсткого порно: ролики, що містять сексуальні сцени, пов’язані з насильством і приниженням; відео, де один з героїв зображає неповнолітнього; еротичні ігри із задушенням, сквірт, фейсситинг і фістинг.

На цьому місці добропорядний читач має повне право звернутися до словника, щоб зрозуміти, що ж саме тепер нелегальне у Великій Британії. А дізнавшись значення вищезгаданих термінів, чортихнутися й обізвати підданих її величності збоченцями. Але ця стаття присвячена не засудженню пороків, а опису проблеми, що несподівано стала досить серйозною.

Британський уряд не тільки визнав обурливо аморальними ролики з категорій «фістинг» і «фейсситинг», а так само ті, де один з партнерів душить іншого, а й оголосив ці види сексуальної активності пов’язаними з ризиком для життя. Інакше кажучи, підліток, що їх побачив, навчиться не тільки поганому, а й небезпечному.

До списку того, що, на думку Д.Кемерона та його уряду, повинно бути заборонено, потрапило саме те, що британцям найбільше подобається. Зрозуміло, що обуренню любителів порно немає меж.

«Справа не в сексизмі, а в цензурі»

Особливо обурила громадськість заборона відео з фейсситингом. Зрозуміти, наскільки все це зачепило британців за живе, можна було 12 грудня минулого року, коли сотні любителів жорсткого порно влаштували акцію протесту перед Вестмінстерським палацом.

Причому до справи вони підійшли творчо. Присутні тримали в руках плакати з написами «Життя буде гарне, якщо ми займемося сексом у позі «69» і «Свірт не шкодить», а деякі учасники маніфестації влаштували імітацію цього самого фейсситингу просто перед вікнами парламенту.

У розмовах із журналістами протестувальники пояснювали, що річ не в тому, що їм тепер буде складніше реалізовувати свій інтерес до жорсткого порно (насправді заборона стосується тільки продукції, виготовленої у Великій Британії, а на фільми, створені в інших країнах, вона не поширюється. Тобто фактично для любителів «дорослих» фільмів змінилося не так уже й багато). «Річ у тому, що відео із цими видами сексуальної активності опинилися під забороною без будь-якої громадської дискусії, — цитує The Guardian організатора акції Шарлоти Роуз. — Вони зробили це, не повідомивши суспільство й не отримавши його згоду».

Ще один учасник мітингу — Джастін Генкок, власник присвяченого питанням сексуальної освіти сайту Bish UK — поскаржився, що через урядові фільтри його сайт часто виявляється заблокованим. За його словами, введена заборона — це не що інше як моралізаторство.

Закордон їм допоможе

По суті, саме відсилання до проблеми обмеження особистих свобод і є головним аргументом противників заборони порно. За їхньою логікою, там, де починають банити порносайти, закінчують тим, що закривають доступ до будь-якої іншої «неправильної» з точки зору можновладців інформації. «Сполучене Королівство стає чемпіоном світу з цензури» — з таким заголовком днями вийшла замітка в The Telegraph. У ній мова йшла про ще одну ініціативу уряду Д.Кемерона — дозволити доступ до он-лайн-порно тільки після ідентифікації особи.

Сподіватися в такій ситуації підданим її величності залишається тільки на допомогу Брюсселя. Якщо документ, що забороняє автоматичне фільтрування доступу до будь-яких ресурсів у Інтернеті, буде прийнятий, можливо, британські любителі жорсткішого порно зможуть зітхнути з полегшенням. З другого боку, надія ця досить примарна. На парламентські вибори Д.Кемерон вів своїх однопартійців, пообіцявши серед іншого не пізніше 2017 олку провести референдум про вихід Великої Британії з ЄС. Інакше кажучи, що думають євробюрократи з приводу його хрестового походу проти порнографії, Д.Кемерона, схоже, мало турбує.