Закон і Бізнес


Страждання від непоінформованості

Суд зобов’язав тютюнові компанії компенсувати шкоду від куріння


№23 (1217) 06.06—12.06.2015
3019

Суд в Канаді зобов’язав три тютюнові компанії виплатити рекордну компенсацію по позовах курців — близько $12 млрд. Ніколи раніше в історії країни не приймалося рішень про присудження компенсацій такого розміру.


Колективні позови проти компаній Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges і JTI-MacDonald були подані ще в 1998 році, але до розгляду дошли лише 2012 року.

Мова йде про позови, подані двома групами курців, які об’єднують мільйон жителів провінції Квебек. Всі стверджували, що так чи інакше постраждали від продукції компаній, тільки перша група позивачів заявляла, що страждає від звикання і неможливості кинути, а друга скаржилася на придбані онкологічні захворювання.

У результаті суд ухвалив, що позивачі з раковими захворюваннями, що почали палити до січня 1976 року, повинні отримати від тютюнових компаній по $80 тис., а що приохотилися до куріння після цієї дати — по $72 тис. Позивачі, що страждають від неможливості кинути палити, отримають $104 на людину.

Тютюнові компанії з ухвалою не згодні і мають намір оскаржити її.

Зокрема, JTI-Macdonald відзначила, що представлені в ході судового розгляду матеріали не дозволяли ухвалити рішення на користь курців. «З 1950-х років канадці були детально обізнані про ризики, які несе куріння. Ця обізнаність підкріплювалася попередженнями, надрукованими на кожній законно проданій пачці сигарет протягом більш ніж 40 років», — мовиться в офіційній заяві тютюнової корпорації.

Подібні аргументи навели і в Imperial Tobacco, підкресливши, що за допомогою таких рішень суд знімає будь-яку відповідальність за свої вчинки з дорослих дієздатних канадців, які самі визначали, палити їм чи ні.