Закон і Бізнес


Українські судді співпрацюватимуть з ОБСЄ


20.09.2012 09:33
3013

На вчорашній зустрічі Голови Верховного Суду Петра Пилипчука із Послом, Координатором проектів ОБСЄ в Україні Мадіною Джарбусіновою обговорювалися питання співпраці українських суддів із Організацією.


Як повідомила прес-служба Верховного Суду, Координатора проектів ОБСЄ в Україні в першу чергу цікавили труднощі і проблеми, вирішенню яких могли б посприяти зусилля усіх держав-учасниць і Організації з безпеки і співробітництва в Європі в цілому.

Голова Ради суддів України, Перший заступник Голови Верховного Суду України Ярослав Романюк, який також був присутній на зустрічі, вказав, що досвід європейських країн у розбудові своїх потужних національних судових центрів, був би для України дуже корисним.

Також надзвичайно потрібною, за словами голови РСУ, була б допомога ОБСЄ у підвищенні кваліфікації українських суддів, які на практиці застосовуватимуть розроблений відповідно до стандартів Ради Європи Кримінальний процесуальний кодекс.

Голова Верховного Суду України Петро Пилипчик, у свою чергу, підкреслив, що реформування тільки судової системи не буде ефективним, якщо не реформуватимуться інші складові правової та правоохоронної системи держави, не формуватиметься правова культура населення, зокрема й політиків, у дусі поваги до закону, суду, прав і основоположних свобод людини, визначених відповідною Конвенцією.

П.Пилипчук також зазначив, що Верховний Суд України у складі 48 найпрофесіональніших суддів у державі, має повноваження з перегляду дуже й дуже невеликої кількості справ, тож не може належним чином виконати основну функцію Верховного Суду - забезпечити однакове застосування законів всіма судами України.

«Ми порушуємо перед законодавцем питання надати Верховному Суду такі інструменти, які б дозволили ефективно впливати на правозастосовчу діяльність судів усієї держави», - ще раз підкреслив Петро Пилипчук.