Закон і Бізнес


Врятувати рядових резервістів

Для півтисячі осіб 3-річне перебування в черзі за мантією може виявитися марною тратою часу. А конкурс на зайняття вакансій виправдає сподівання небагатьох


Склавши не один іспит та пройшовши співбесіду на «моральність», кандидати в судді можуть так і не одягнути омріяних мантій.

№21 (1215) 23.05—29.05.2015
МАРИНА ЗАКАБЛУК
14710

Восени результати кваліфікаційного іспиту більш ніж 600 осіб можуть стати недійсними. Адже у вересні закінчується 3-річний «термін придатності» екзамену, який вони складали у 2012-му. Для багатьох кандидатів вилучення з резерву на заміщення вакансій у судах, очевидно, буде неминучим. Конкурс на зайняття вільних посад може врятувати тільки 20% претендентів, які опинилися під загрозою виключення. І то — за певних умов.


Не до жартів

Попередній склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів дав шанс одягнути мантії майже 2,5 тис. осіб, які за результатами проведення трьох доборів були зараховані до резерву на заміщення вакансій у судах. Тисячі з них пощастило отримати рекомендації «кваліфікаційників». Останній конкурс на зайняття вакансій ВККС провела ще у грудні 2013 р., а в січні—квітні 2014-го близько сотні осіб отримали благословення постійно діючого органу.

Після цього в житті резервістів настало затишшя. До речі, ВККС планувала в березні—квітні минулого року провести четвертий добір претендентів. Однак через відомі суспільно-політичні події в державі та у зв’язку з прийняттям закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» задум не здійснився.

Отже, можливість решти резервістів розпочати суддівську кар’єру опинилася під загрозою. Особливо це стосується тих, хто складав кваліф­іспит у вересні 2012-го. Сьогодні таких кандидатів у резерві — майже 650 (всього в ньому 1197 осіб). Більшості з них не до жартів, адже 3-річне перебування в черзі за мантією може виявитися марною тратою часу. І винні в цьому аж ніяк не «кваліфікаційники».

Чия вина?

Певним чином відповідальність за те, що багато претендентів утратять шанс вже найближчим часом вершити правосуддя, лежить на парламентарях. Приймаючи закон «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», вони не передбачили, якими можуть бути наслідки його реалізації. Через поспіх законодавців робота ВККС була заблокована упродовж 8 місяців. Ні оголошувати конкурси, ні надавати рекомендації комісія не могла.

З таких же причин у квітні 2014-го припинилися повноваження й членів Вищої ради юстиції. Конституційний орган не може внести подання про звільнення тих, хто досяг 65-річного віку або з інших підстав написав відповідну заяву. Через це в судах не відкриваються  нові вакансії. Як результат — шанси резервістів вершити правосуддя зменшуються.

Появу вільних посад у храмах Феміди гальмує і Верховна Рада, для якої прийняття постанов про звільнення законників, подання щодо яких устиг унести попередній склад ВРЮ, — чомусь не на часі.

Не справдилися очікування резервістів й стосовно президентського доручення «Щодо невідкладних заходів, пов’язаних з прийняттям Кримінального процесуального кодексу» від 5.07.2012, яким передбачалося збільшення кількості володарів мантій у місцевих загальних судах. Необхідність проведення такої собі штатної реформи була викликана передусім потребою в забезпеченні функціонування нової фігури у кримінальному процесі — слідчого судді.

У липні 2012-го голова Державної судової адміністрації видав наказ, відповідно до якого кількість «місцевих» суддів з 2013 р. мала значно зрости: з 4838 до 6014 осіб. Власне на це і був розрахунок під час оголошення доборів. Однак набрання чинності наказом постійно відкладалося. А у жовтні минулого року цей документ узагалі був скасований. Тому штатна чисельність законників збереглася на старому рівні (згідно з останніми змінами — 4852 осіб), а претенденти на мантії спіймали облизня.

Вакансій вистачить не всім

Рятувальний круг кандидатам на минулому тижні кинула ВККС: оголосила про проведення 16 червня конкурсу на зайняття 145 вакансій у 94 судах.

Нагадаємо: сьогодні у резерві перебуває 11 осіб, 3-річний «термін придатності» кваліфіспиту яких закінчується наприкінці червня. 543 кандидати складали екзамен восени 2013-го і були зараховані до резерву у грудні того ж року (вони не встигли взяти участь у жодному конкурсі). Тобто у них час ще є. У решти результати іспиту стануть недійсними вже через 4 місяці.

Конкурс може врятувати тільки 20% претендентів, які опинилися під загрозою виключення найближчим часом. Це станеться за двох умов: по-перше, якщо знайдуться охочі зайняти всі 145 вакансій. А по-друге, якщо заяви подаватимуть тільки ті, хто опинився під загрозою «вильоту» з резерву.

30 зі 145 вакансій — у судах Донецької та Луганської областей. За словами самих претендентів, сьогодні робота в установах у цих областях їх не дуже приваблює. Тому гарантувати, що вільні посади у східних областях будуть зайняті, ніхто не береться.

Прикметно, що в списку немає жодної столичної установи. Одна вільна посада є у Володарському районному суді Київської області. А це — 130 км від столиці. Лише 6 вакансій в установах сусідніх областей — Житомирської та Черкаської. Проте, очевидно, ці посади не зацікавлять резервістів, які проживають у Києві. Та якщо червневий конкурс буде їхнім останнім шансом, то, можливо, вони погодяться на роботу й далеко від дому з прицілом на переведення. Хоча за новою процедурою це також буде доволі складним шляхом.

Усі шанси одягти мантії є саме в претендентів з першого добору. Їх залишилося тільки 11, причому четверо з них посідають 1-е—3-є місця в рейтингу. До речі, на 4-й—10-й «сходинках списку» перебуває 7 осіб з третього добору і тільки 3 — з другого.

Чотири черги

Резервістам доведеться боротися за посади за новими правилами, затвердженими ВККС у квітні. Так, відтепер не пізніше наступного робочого дня інформація про подання заяви кожним кандидатом на зайняття конкретної вакантної посади оприлюднюватиметься на веб-сайті комісії. Тобто кандидати, які займають не перші місця в рейтингу, зможуть вичекати, доки до ВККС звернуться претенденти з вищими балами, а потім обрати менш популярні вакансії. Проте є небезпека, що слушного часу чекатимуть усі та зволікатимуть з поданням заяв.

ВККС знайшла вихід із цієї ситуації і передбачила: кандидати, які відповідно до рейтингового списку мають від 97 до 75 балів, подають заяву в період з 18 до 22 травня, від 74,5 до 70 балів — з 25 до 29 травня, від 69,5 до 65 балів — з 2 до 5 червня, від 64,5 до 60 балів — з 8 до 12 червня. Фактично комісія дала шанс претендентам, які займають не найкращі позиції в рейтингу, нарешті витягнути щасливий квиток.

Резервісти повинні зробити важливий вибір, адже можуть претендувати лише на одну вакансію в конкретному суді. «У межах конкурсу відкликання заяви для подання іншої заяви про участь у конкурсі на зайняття вакантної посади судді іншого місцевого суду не допускається», — таку умову поставили «кваліфікаційники».

Переможцем конкурсу стає той, хто має вище місце в рейтингу. У разі однакової позиції перевагу має кандидат, який набрав більшу кількість балів (у відсотковому значенні) за практичне завдання з цивільного, кримінального та адміністративного судочинства. Якщо ж виявиться, що претенденти отримали однакові результати за виконані практичні завдання, то перемога буде на боці того, хто має більший стаж у галузі права.

Краще зараз, ніж потім

Та червневий конкурс врятує небагатьох резервістів. За його результатами щонайменше півтисячі осіб можуть стати на крок ближче до провалу. Аби вберегти кандидатів від вилучення зі списку потенційних законників, комісії потрібно провести ще не один конкурс. Головне, аби з’явилися нові вакансії.

Якщо кандидати на мантії втратять свій останній шанс, вдруге потрапити до резерву буде не так уже й легко. Раніше комісія на власний розсуд визначала «прохідну» кількість балів. Тепер «правила гри» записані в законі «Про судоустрій і статус суддів»: «…Якщо особа набрала менше 75% максимально можливого балу кваліфікаційного іспиту, вона вважається такою, що не склала кваліфікаційний іспит». За таким принципом оцінюватиметься й перший відбірковий екзамен. Крім цього, всі кандидати мають пройти річну спеціальну підготовку в Національній школі суддів. Виходить, шлях до мантії буде не тільки складним, а й довгим.

Експерти прогнозують: у четвертому доборі братиме участь невелика кількість осіб. А тих, кого ВККС зарахує до резерву, буде набагато менше, ніж у минулі роки. Нагадаємо: за результатами проведення трьох доборів з майже 10 тис. претендентів до фінішу дійшло  всього-на-всього 24% осіб (див. табл.). На думку фахівців, у подальшому відсоток тих, хто досягне успіху, може бути ще меншим.

Тому вони рекомендують резервістам не марнувати час і скористатися, можливо, останнім шансом (адже невідомо, чи оголошуватиме ВККС найближчим часом чергові конкурси). Експерти не приховують: небагатьох чекатиме перемога в конкурсі. У той же час краще спробувати зараз, аніж потім картати себе за втрачену можливість розпочати суддівську кар’єру та за марне 3-річне перебування в черзі за мантією.

Фахівці переконані: в нашій країні всі (без винятку), хто успішно пройшов відбір, зможуть реалізувати право стати суддею лише тоді, коли представники влади відповідальніше ставитимуться до своїх обов’язків. Адже, наголошують експерти, якби ВР приймала більш якісні закони, вчасно реагувала на подання про звільнення служителів Феміди, а відповідні органи не затягували з формуванням нових складів ВККС та ВРЮ, то рятувати резервістів від поспішного виключення зі списку потенційних законників не довелося б.

Результати трьох доборів кандидатів на посади суддів

 

пряма мова

Михайло МАКАРЧУК, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів:

— Нині важко сказати про систематичність проведення нових доборів суддів. Утім, доцільність їх є безумовною. Справи повинні розглядатися, життя триває, незважаючи на ті катаклізми, які відбуваються в державі. Сьогодні в деяких судах вакансії залишаються незаповненими, що не є правильним. Цей конкурс якраз і дасть можливість тим, хто має хист і знан­ня, заповнити ці вакансії для того, щоб судова система працювала ритмічно, а рішення були законними, обгрунтованими та справедливими.

 

Записала Грета ВИСОЦЬКА