Закон і Бізнес


Від гріха — подалі

В Індонезії чоловікам і жінкам заборонять разом їздити на мотоциклі


№21 (1215) 23.05—29.05.2015
3244

В індонезійській провінції Ачех прийнятий закон, який вводить роздільне навчання в школі. Влада регіону також розраховує заборонити чоловікам і жінкам разом їздити на мотоциклі.


«Те, що ми зараз робимо, буде прийнято у всіх традиційних ісламських школах», — приводить агентство Reuters слова члена законодавчих зборів провінції Фаузана Хамзи. Він відзначив, що практика роздільного навчання поки застосовується тільки в Північному Ачеху (округ в провінції Ачех). При цьому Ф.Хамза сподівається, що подібна політика буде схвалена у всьому регіоні.

Він додав, що законодавцям необхідно почати обговорення посилення правил використання транспортних засобів. Ф.Хамза нагадав, що у 2013 році був прийнятий закон, який забороняє жінкам їздити на мотоциклі (за винятком бічного місця). Але ця норма не дотримується. Він закликає заборонити чоловікам і жінкам їздити разом на мотоциклі.

У квітні власті Північного Ачеха схвалили закон, який зобов'язує жителів читати Коран щоночі. Документ знаходиться на розгляді регіонального уряду. У жовтні 2014 року в Ачеху прийнято закон, який забороняє одностатеві зв'язки. Ті, що провинилися, отримують 100 ударів батогом.

Ачех — єдина провінція Індонезії, де введено суворі правила шаріату. Не дивлячись на те, що велика частина населення Індонезії сповідає іслам, ухвалення жорстких релігійних законів в Ачеху викликає критику в решті регіонів держави.

Уряд Індонезії дозволив провінції ввести шаріат у 2005 році. Це було частиною мирної угоди між центральною владою і ачехськими сепаратистами, що поклала кінець 30-річній громадянській війні, де провінція намагалася стати незалежною державою.