Закон і Бізнес


Біженці на підселення

ЄК розподілила мігрантів по країнах ЄС. З квотами згодна тільки Франція


№21 (1215) 23.05—29.05.2015
7312

Європейські країни не в захваті від програми розподілу біженців, яка була розроблена Єврокомісією і передбачає квоти для мігрантів у країнах ЄС. Деякі держави визнали ці квоти важковиконуваними і припустили, що подібна практика тільки заохотить мігрантів утікати в ЄС, навіть якщо це буде небезпечно.


ЄК розмістила на своєму сайті проект програми дій щодо термінового вирішення кризової ситуації з потоком біженців, що хлинув через Середземне море до Європи. Згідно з цією програмою Фінляндія має прийняти 1,46% від 20000 розподілюваних по ЄС біженців, або 293 людини, Латвія— 1,1% (220), Литва— 1,03% (207), Естонія— 1,63% (326 біженців). Найбільше мігрантів повинні поселити Німеччина, Франція та Велика Британія: 15,43% (3086), 11,87 (2375) і 11,54% (2309 біженців) відповідно.

Постійний представник Литви при ЄС Раймундас Каробліс висловив думку, що необхідно дотримуватися принципу добровільного прийняття біженців. Пропозицію Єврокомісії, на його думку, можуть не підтримати тому, що біженці втікатимуть з бідніших країн ЄС до багатших. Литовський міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс у свою чергу визнав, що встановлені квоти — дуже «паперова» справа.

В Угорщині також не підтримують рішення ЄК. «Угорщина за жодних обставин не прийматиме таку кількість біженців лише на підставі рішення ЄС — розповів очільник кабінету прем’єр-міністра країни Янош Лазар.

Ще до того, як в ЄК розповіли про рівень квот, міністр внутрішніх справ Великої Британії Тереза Мей заявила, що такий підхід тільки заохочуватиме людей з країн третього світу ризикувати, аби потрапити в багаті країни Євросоюзу. В Данії та Ірландії також наголосив, що хотіли б дотримуватися власної політики. Проте підтримку ініціативі публічно висловила Франція, повідомляє The Independent.

Рішення було ухвалене після низки трагічних інцидентів, пов’язаних з мігрантами. Квоти встановлені для того, щоб трохи розвантажити Грецію, Італію та Мальту, куди потрапляє більшість мігрантів з Африки і Близького Сходу. Їх розраховано, виходячи з рівня ВВП, чисельності населення, безробіття та вже наявної кількості біженців.

Раніше журналісти повідомили, що в ЄС розробляють план дій «щодо ідентифікації, захоплення та знищення човнів» контрабандистів. Не виключена й сухопутна операція проти лівійських судновласників.

В результаті аварії судна з мігрантами 19 квітня загинуло 800 чоловік, що стало найбільшою трагедією на Середземномор’ї. Країни Євросоюзу домовилися провести надзвичайну зустріч, щоб обговорити заходи протидії контрабандистам.