Закон і Бізнес


Штрих-код для мантії

У «резервістів» з’явилася остання можливість вдягти мантію через три роки після складання кваліфіспиту


Три роки тому понад 3500 претендентів на мантії поспішали до Міжнародного виставкового центру, аби пройти анонімне тестування. Та чимало з них дотепер залишаються в резерві.

№19-20 (1213-1214) 15.05—22.05.2015
ГРЕТА ВИСОЦЬКА
24358

Кваліфікаційний іспит для служителів Феміди, які мали бажання у межах п’ятирічного терміну перевестися до іншого суду, відбувся. Як повідомили «ЗіБ» у Вищій кваліфікаційній комісії суддів, цього разу на екзаменаційні питання відповіли останні 13 володарів мантій, які подали заяви про переведення до набрання чинності закону «Про забезпечення права на справедливий суд». Матимуть можливість зайняти вакантні місця і ті, володарі мантій, які перебувають у резерві.


Герметично, надійно, неупереджено

Як відомо, розгляд питання про рекомендування судді для переведення у межах п'ятирічного строку до суду іншої юрисдикції здійснюється за результатами складення суддею кваліфікаційного іспиту та конкурсу на заміщення вакантної посади судді. Про це зазначено у Положенні про порядок переведення судді до іншого суду в межах п’ятирічного строку. Втім, для тих осіб, які подади заяву про переведення до суду іншої місцевості зі зміною спеціалізаціі до набрання чинності закону «Про забезпечення права на справедливий суд» діють особливі умови. Зокрема, у перехідних положеннях зазначеного закону вказано, що розгляд заяв, поданих до набрання чинності цим законом, здійснюються відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви. Як повідомили «Зіб» у ВККС, форма, за якою кандидати мали скласти кваліфікаційний іспит, була затверджена ще у 2010 році і діяла до 2014.

Таких володарів мантій, хто чекал на можливість переведення станом на 12 травня набралося 13 осіб. Володарі мантій з місцевих та районних загальних судів виявили бажання спробувати себе на «господарських» та «адміністративних» теренах, вважаючи мабуть, бути спеціалістами більш вузької спрямованості.

Тим, хто наважився змінити вектор праці було запропоновано пройти кілька ступенів перевірки. Першим колом випробувань є тест, який складається з 32 запитань. Самі тести були згенеровані з бази тестових запитань комісіі, яка налічує загалом близько 2000 питань.  Перед початком іспиту пакет з двома варіантами тестових завдань (для господарської та адміністративної юрисдикції), який був виготовлений за допомогою сервера, відповідальна особа помістила у поліетиленовий пакет, який за допомогою спеціальної стрічки всередині нього, герметично і надійно запаковувся. «Відкрити конвер, не порушивши його цілісності тепер не можливо», - пояснив директор департаменту з питань професійної кваліфікації суддів та кандидатів на посаду судді Роман Савчук. А голова кваліфкомісії Сергій Козьяков запросив кореспондента «ЗіБ» особисто пересвідчитися у надійності пакування.

На початку тестування кожен з кандидатів отримав блак для відповіді та зошити з завданням, які, як і обіцяв профільний департамент, були вилучені з пакету на очах у кандидатів. Кожен зошит та бланк з відповідями за правилами проведення іспиту можна ідентифікувати за штрих-кодом, який кандидати на посади отримали у вигляді наліпок.

ї, зберігається повна анонімність тестування, адже ідентифікувати особу можливо лише після того, як бланк з відповідями проскановано, і визначена кількість балів. Максимальна кількість балів за результатами тесту – 32 (по одному за кожну вірну відповідь). «Неозброєним оком, без спеціального обладнання встановити приналежність бланка за штрих-кодом неможливо», - зазначив Р.Савчук.

Втім проходження тестів  - лише перша сходинка до омріяної посади. В обов’язковому порядку усі претенденти мають показати свої практичні вміння. ВККС пропонує використати таку нагоди, склавши в режимі реального часу (1 години)  відповідний процесуальний документ, характерний для певної юрисдикції. Натомість, якщо під час складання тесту кандидати на посади не мають права користуватися посібниками чи кодексами, то при виконанні практичного завдання така можливість в них з’являється. Звісно, забороняється  користуватися проектами та зразками рішень українських судів чи світової практики. Не варто сподіватися і на допомогу  електорнних законодавчих баз: усі електронні пристрої під час написання завдання вилучаються. Втім посібниками та кодексами на паперових носіях користуватися можна вільно.

Обидва етапи іспиту мають однакову тривалість в 1 годину. Перед остаточним затвердженням і визначенням результатів кандидати в обов’язковому порядку проходять невеличку співбесіду з членами комісії.

Останній шанс для «резервістів»

Поповнити лави Феміди випала остання нагода й кандидатам на посаду судді вперше, які ще три роки тому склали кваліфіспит, втім зайняти бажані посади не змогли через рейтинговий недобір балів. Як повідомив секретар ВСКК Станіслав Щотка, який з недавнього часу виконує обов’язки секретаря кваліфікаційної палати, комісія має затверджений список  з 1219 кандидатів на призначення суддями вперше. Саме з них і сформовано так званий резерв.  Втім 22 кандидати комісія запропонувала виключити з переліку, у зв’язку з закінченням строку їх перебування у резерві. Цікаво, що взагалі таких осіб з першого добору, який було проведено у травні 2011 року, та у яких закінчився строк дії результатів кваліфіспиту в червні 2014 року, було 33.  І у серпні минулого року  комісія попереднього скликання  вже прийняла рішення про виключення їх з резерву. « Проте, оскільки те рішення не можна вважати прийнятим легітимним складом комісії, адже комісія діяла без повноважень, та з урахуванням п.15 розділу 2 Прикінцевих та перехідних положень закону «Про забезпечення права на справедливий суд», де вказано, що для кандидатів на посаду судді, які були зараховані до резерву та протягом 3 років з часу зарахування до резерву не подали заяву для участі в конкурсі на зайняття вакантної посади судді, у разі якщо закінчення зазначеного трирічного терміну припало на період з 11 квітня по 31 грудня 2014 року включно, результати їхнього кваліфікаційного іспиту вважаються дійсними протягом 90 днів з дня набрання чинності цим законом», - процитував норму закону С.Щотка, пояснивши, що 11 осіб із 33 таку заяву не подавали або відкликали. І, як виявляється, на щастя, адже решта претендентів, поквапившись, та направивши свої заяви до комісії, по волі законодавця втратили можливість ще раз випробувати долю на теренах правосуддя.

У решти ж резервістів залишився останній шанс одягти мантію, адже фактично після формування рейтингового списку у кандидатів є можливість скористуватися своїми результатами трирічної давнини і подати документи до бажаної судової установи. В інакшому випадку проходити кваліфіспит доведеться з самого початку. Втім, навряд, хтось з «резервістів» з натхненням збиратиме купу документів та довідок, аби знов набути гордого звання кандидата –«первачка». Цікавим є й те, що процес формування суддівського корпусу за новими правилами, стартувавши рівно чотири роки тому, майже одразу загальмувався. Адже жодного нового добору суддів  в Україні після 2011 року не було.  Тоді протягом року іспит склали близько 7 000 осіб, з яких наразі у резерві залишилося 1197.

Скільком претендентам пощастить заповнити вакантні посади у судах буде відомо вже скоро. Втім, нагальним залишається питання про доцільність оголошення нового конкурсного добору та систематичності його проведення. Адже з такою кількістю резервістів, які можуть поповнювати лави правосуддя не один рік поспіль, проводити його часто просто не має сенсу.