Закон і Бізнес


Підтверджена недієздатність


№19-20 (1213-1214) 15.05—22.05.2015
23864

Зобов’язати суди викликати осіб, щодо яких розглядається питання обмеження цивільної дієздатності, планують народні обранці. Чинні норми, вважають нардепи, не дозволяють громадянам захистити свої права.


Відповідно до законодавства справи про обмеження цивільної дієздатності фізособи чи визнання її недієздатною суд розглядає за участю заявника та представника органу опіки та піклування. Питання ж про виклик особи, щодо якої слухається справа, вирішується в кожному випадку судом з урахуванням стану здоров’я людини.

Такі правила, на переконання представника Радикальної партії Олега Купрієнка, порушують права громадян. «Виходячи з буквального змісту даної норми, якщо за станом здоров’я особа не може брати участь у засіданні, то суд не зобов’язаний сповіщати її, що порушує принцип рівності перед законом», — наголосив народний обранець. Більше того, за словами парламентаря, особа деякий час може і не знати, що стосовно неї ухвалено судове рішення.

Тому нардеп підготував законопроект «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо визнання осіб обмежено дієздатними та недієздатними у судовому порядку)» (№2789). Відповідно до нього «виклик особи, щодо якої розглядається справа про обмеження її цивільної дієздатності, є обов’язковим». Розгляд справи без виклику та за відсутності особи можливий виключно на підставі висновку судової експертизи про наявність тяжкої форми захворювання. Таким чином буде посилено захист прав людей, хоча слухання справи в деяких випадках стане довшим і складнішим.