Закон і Бізнес


Завіса підводиться…

Іноземцям дозволили консультації по національному праву


№19-20 (1213-1214) 15.05—22.05.2015
3160

Багатомільярдний юридичний ринок Китаю зробив черговий крок до глобалізації. Вперше зарубіжна юрфірма в Шанхаї отримала право на консультування не тільки по міжнародному праву і за законодавством зарубіжних країн, але по національному праву.


Кілька років тому Піднебесна фактично закрила раніше відкритий юридичний ринок для зарубіжних фірм, заборонила їм брати участь в судових розглядах і наймати на роботу місцевих співробітників. Більш того, іноземні фахівці взагалі позбавлені можливості отримати ліцензію на роботу в Китаї — на національний іспит для юристів іноземці не допускаються.

Проте судячи по подальших змінах законодавства Китай не влаштовує подібна «залізна завіса»: у листопаді 2014 року в Шанхаї запустили пілотну програму лібералізації ринку юридичних послуг. В рамках програми зарубіжні фірми отримали дозвіл на надання юрпослуг спільно з китайськими фахівцями. Щоб почати роботу на китайському ринку, спільне підприємство повинне існувати не менше 3 років, мати статут партнерського підприємства, більше 20 професійних юристів-китайців в штаті і не мати адміністративних порушень.

До фахівців-іноземців, які працюватимуть на сумісному підприємстві, також ставиться ряд вимог. Наприклад, досвід роботи в галузі повинен складати не менше 5 років. На думку експертів, програма буде реалізована на всій території країни.

Успішним стартом можна вважати схвалену Шанхайським бюро правосуддя в квітні 2015 р. угоду між Baker & McKenzie, одним із світових юридичних гігантів, і місцевою компанією FenXun, що вперше дозволяє зарубіжній юрфірмі консультувати по національному праву Китая.