Закон і Бізнес


За мовчання — золотом

Чиновникам стане невигідно ігнорувати запити сторони захисту


№19-20 (1213-1214) 15.05—22.05.2015
2773

До Держдуми РФ унесено законопроект, що встановлює покарання чиновників за ігнорування адвокатських запитів. Передбачається, що подібний захід дозволить захисникам боротися на рівних з обвинуваченням: в адвокатів з’являться особливі можливості в збиранні доказів невинності громадян.


Ініціатором проекту став один із сенаторів. Він пропонує штрафувати начальників, котрі промовчали, на суму до 10000 руб. Якщо комусь видасться мало і він промовчить удруге, штрафні санкції можуть зрости до 30000 руб. А строк для відповіді скорочується до 10 днів.

Утім, аналогічний проект розробляється в Міністерстві юстиції РФ. За словами деяких експертів, документ практично готовий, і в ньому детальніше прописані важливі питання.

Формально обвинувачення та захист сьогодні рівні, проте насправді захист набагато слабкіший від нападу. Тому іноді, коли говорить прокурор, адвокат нічого не може протиставити: прокурорське досьє набагато повніше.

Перед тим як унести свій проект до Держдуми, сенатор провів невелике дослідження: чи легко адвокатам шукати правду. Результат був цілком передбачуваний: нелегко. Як зазначено в пояснювальній записці, 97% з 500 опитаних указали, що у своїй практиці стикалися з різними складнощами, коли запитували відомості, необхідні для надання кваліфікованої юридичної допомоги в кримінальних справах.

Формально право на запит в адвоката є. Проте можливості притиснути когось до умовної стінки й отримати потрібну інформацію в нього немає. За мовчання не карають. Проте вчасно отримані відомості нерідко можуть врятувати невинного від в’язниці.

Найчастіше адресати зволікають з відповіддю понад місяць. Але буває, що взагалі не відповідають. Або відповідають для того, щоб повідомити: нічого адвокатові не говоритимуть.

У багатьох розвинених країнах, наприклад у США, Великій Британії, Франції, адвокати мають широкі права щодо витребування доказів, включаючи право на проведення власного розслідування. В законодавстві окремих зарубіжних країн запит адвоката за статусом прирівнюється до запиту судді, а його ігнорування передбачає адміністративну й кримінальну відповідальність. Наприклад, у Казахстані ще на початку століття були встановлені чималі штрафи за перешкоди в роботі адвоката.

Мета кримінального процесу — не посадити людину за будь-якою ціною, а дізнатися правду й дати правову оцінку діям обвинуваченого. У теорії із цим згодні всі. А на практиці іноді якась сторона намагається приховати неприємну для себе правду. Тому експерти давно говорять про те, що статус адвокатського запиту необхідно посилити.