Закон і Бізнес


Обід за чужий рахунок

Півсотні депутатів відповідатимуть за розтрату держкоштів на жуйку, чіпси, ковбасу та ресторани


№19-20 (1213-1214) 15.05—22.05.2015
2948

Прокуратура Мілана вирішила притягнути до суду за розкрадання й розтрату державних коштів одразу 56 колишніх депутатів обласної ради Ломбардії. Вони розтринькали десятки, а то й сотні тисяч євро на особисті потреби: купівлю вина, бензину і їжу в дорогих ресторанах.


Трьох колишніх членів облради, зокрема Карло Спреафіко, котрий раніше очолював регіональну організацію правлячої в Італії Демократичної партії, за результатами попереднього слідства засудили до позбавлення волі на строк від 1,5 до 2 років. Судовий процес щодо решти 56 фігурантів цієї скандальної справи розпочнеться 1 липня.

Розслідування справи про численні зловживання, пов'язані з діяльністю керівників провідного економічного регіону Італії, ведеться ще з грудня 2012 р. і викликало широкий резонанс.

Співробітники фінансової гвардії перевірили сотні декларацій про компенсацію витрат народних обранців, нібито пов’язаних з їхньою законотворчою та адміністративною діяльністю. В результаті з'ясувалося, що переважна більшість колишніх членів обласної ради Ломбардії відшкодовували за державний рахунок майже всі свої витрати, навіть мізерні, наприклад на жувальну гумку та чіпси.

Прикметно, що серед підслідних опинилися представники майже всіх політичних партій, представлених в обласному парламенті, зокрема син історичного лідера та засновника «Ліги Півночі» Умберто Боссі — Ренцо Боссі. Ще один відомий діяч цієї партії Давиде Боні, який з 2010 до 2012 р. був президентом облради, списав понад €32000 на транспортні витрати на проїзд з Мантуї до Мілана, хоча насправді він проживав у Мілані. Крім того, Д.Боні незаконно привласнив ще €6,5 тис., отриманих за відмову від персонального водія, який продовжував його обслуговувати.

Досить активно розкрадали обласний бюджет і представники партії Сильвіо Берлусконі «Вперед, Італіє». Так, голова партійної фракції в облраді Джуліо Боскальї отримав з регіонального бюджету незаконні компенсації на загальну суму, що перевищує Ђ20000. За держрахунок він сплатив траурний вінок, 120 пляшок вина і навіть публікацію некролога у зв’язку зі смертю матері С.Берлусконі.

Кілька тисяч євро розтринькала на власні потреби, зокрема на вечері в дорогих японських ресторанах Мілана, Ніколь Мінетті, котра проходить у гучній «справі Рубі» про надання сексуальних послуг неповнолітніми на віллі С.Берлусконі.

Проте серед підслідних опинилися й деякі представники обласної опозиції. Так, депутата від блоку «Ліві. Екологія. Свобода» К’яру Кремонезі обвинувачують у необгрунтованому витрачанні €85000 з регіонального бюджету, які пішли на оплату на залізничних квитків, обідів, а також купівлю бензину і навіть ковбаси.