Закон і Бізнес


Тютюнова причина

Сигарети в «темряві» можуть стати причиною повернення до найвищої міри покарання


№19-20 (1213-1214) 15.05—22.05.2015
3224

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запропонував почати дискусію з партнерами по Євросоюзу про можливість відновлення страти.


Як повідомляє Бі-Бі-Сі, на думку В.Орбана, покарання за тяжкі злочини надто м’яке і в Угорщині необхідно «зберегти в порядку денному» найвищу міру покарання.

Ініціатива угорського прем’єра стала реакцією на вбивство молодої продавщиці тютюну в Капошварі, що вразило країну. У свою чергу австрійський депутат Європарламенту Йорг Лейхфрід відзначив: повернення страти, скасованої у всіх країнах ЄС, було б «варварством». В Угорщині смертельну кару скасували в 1990 р. незабаром після падіння комунізму.

Сьогодні угорських виборців також непокоїть зростання злочинності. Яскравий прояв цього вони бачать у серії нападів на продавців у тютюнових магазинах. З 2013 р. продаж тютюнових виробів в Угорщині дозволяється тільки в спеціальних крамницях із затемненими вікнами, які, за задумом законодавців, не дають можливості неповнолітнім зазирати всередину й бачити сигарети.

Проте це ж створює умови для нападів на продавців цигарок. Деякі з них настільки налякані, що стали, на порушення закону, знімати з вітрин напівпроникну плівку.

Пропозиція В.Орбана щодо відновлення страти була почута. На неї відгукнулися як прибічники, так і супротивники цієї ідеї в країні і за кордоном. Лідер парламентської фракції «Фідес» Антал Роган в інтерв’ю відзначив: якщо одна з держав — членів ЄС не згодна із забороною страти, це дозволяє «почати дебати по суті проблеми на рівні ЄС».

Рада Європи заявила, що повернення смертельної кари йде «врозріз із цінностями, які уособлює Європа». Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс висловив стурбованість і закликав Будапешт приділяти більше уваги правам людини.