Закон і Бізнес


Новорічне ув’язнення

Взяття під варту напередодні свята збагатило адвоката


№19-20 (1213-1214) 15.05—22.05.2015
3109

Європейський суд з прав людини визнав порушення Францією прав адвоката, заарештованого під час спроби надати допомогу своєму неповнолітньому клієнту в поліцейському відділку.


Суд визнав порушення §1 ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на свободу і безпеку) і постановив виплатити заявникові 15000 як компенсацію моральної шкоди.

Заявником у справі був французький адвокат Даніель Франсуа. Напередодні нового 2002 р. останнього викликали в поліцейську дільницю для надання юридичної допомоги затриманому неповнолітньому. Там між захисником і офіцером поліції виникла суперечка з приводу письмових зауважень, які Д.Франсуа хотів долучити до справи, вимагаючи проходження його підзахисним медичної експертизи.

Офіцер поліції стверджувала, що адвокат поводився агресивно, у зв’язку із чим вона вирішила взяти його під варту, а також розпорядилася про проведення обшуку захисника і його тестування на наявність алкоголю в крові. Тест показав негативний результат.

Д.Франсуа, котрий оскаржив заяви офіцерів поліції, подав до місцевого суду скаргу з приводу свого ув’язнення в поліцейському відділку. Одночасно Національна комісія з етики та безпеки оприлюднила свою думку після бесіди з Д.Франсуа і офіцером поліції. Так, комісія рекомендувала створити робочу групу при Мін’юсті та МВС для розслідування певних питань, пов’язаних з узяттям людей під варту.

У квітні 2008 р. суд першої інстанції припинив процес, ініційований Д.Франсуа. Заявник оскаржив це рішення в апеляційному суді Парижа, який у листопаді того ж року підтримав ухвалу суду першої інстанції. Апеляційний суд, зокрема, визнав, що обшук і тест на алкоголь були виправдані збудженим станом, в якому, за словами поліцейських, перебував заявник, а також тим, що інцидент стався напередодні Нового року.

Д.Франсуа оскаржив це рішення в касаційному суді, котрий відхилив його скаргу в жовтні 2010 р. Тоді у квітні 2011-го заявник звернувся до ЄСПЛ, посилаючись на §1 ст.5 конвенції. Він стверджував, серед іншого, що його заарештували в поліцейській дільниці без законних підстав.