Закон і Бізнес


Світські порядки

Школяркам-мусульманкам у Франції не дозволяють носити максі-спідниці


№19-20 (1213-1214) 15.05—22.05.2015
3100

15-річну француженку ісламського віросповідання двічі вигнали зі шкільних занять за появу на уроках у довгій чорній спідниці. Керівництво навчального закладу в розташованому на північному сході країни місті Шарльвіль-Мезьєр вирішило, що предмет гардероба дівчини на ім’я Сара дуже відкрито демонструє її релігійні переконання.


Як розповіла місцевому виданню L’Ardennais усунена від занять школярка, її спідниця «не є чимось особливим і дуже проста».

У свою чергу відповідальна за питання освіти в місті Патріс Дюто пояснила, що дівчину не виганяли і тим більше не виключали зі школи, а тільки попросили піти додому й переодягнутися в «більш нейтральне вбрання». «Учениця пішла, а її батько не захотів, щоб вона поверталася до школи», — стверджує П.Дюто.

Інцидент набув розголосу в соцмережах і обурив багатьох мусульманок. Інтернет-користувачі запустили на підтримку дівчини хештег «Я ношу спідницю, як хочу». Багато хто розмістив фото голлівудських зірок у максі-спідницях, просячи пояснити, чому те, що дозволено одним жінкам, заборонено іншим тільки на тій підставі, що вони сповідують іслам.

Згідно із законом про світську освіту, ухваленим у Франції у 2004 році, учням заборонено з’являтися на заняттях у паранджах, єврейських кіпах і з великими християнськими хрестами. Проте «помірні» символи релігійної приналежності, тобто такі, що не впадають у вічі, дозволені.