Закон і Бізнес


Позика в нікуди

Відсутність боргової політики сприяє проїданню кредитів


Банки і клієнти, №48 (983) 27.11—03.12.2010
2805

За останні роки динаміка зростання державного боргу України набула за¬грозливих ознак. Менш ніж за 3 роки борг збільшився в 4,5 раза і майже вдвічі перевищив усі доходи бюджету.


Як наслідок, наша держава опинилися в групі країн, котрі найшвидше збільшують свої борги. Проте найгір¬ше в цій ситуації те, що ефективність використання позик виявилася низькою.

У світовому рейтингу країн з найбільшим приростом запозичень Україна посіла 13-е місце й опинилася на першому серед країн Східної Європи за обсягами фінансової допомоги, отриманої в період кризи від МВФ, Світового банку, Європейського Союзу. Проте Уряд і Мінфін продовжують нав’язувати суспільству думку про незначний розмір держборгу та його некритичний характер для економіки країни.
Проведений Рахунковою палатою аудит стану державного та гарантованого державою боргу за 2009 р. і аналіз тенденцій у 2010-му показали, що боргова політика Кабміну торік була спрямована на тимчасове вирішення питань фінансування соці¬ально-економічних проблем за рахунок нарощування державних боргових зобов’язань. При цьому темпи їх зростання були неадекватними розвитку економіки країни, що створило загрози національній економічній безпеці.
Як наслідок, у 2009 р. Уряд і Мінфін не тільки не забезпечили утримання державного боргу в обсягах, котрі не перевищують рівень 2008-го, як це було визначено Бюджетною декларацією на 2009 р., а й на 34 млрд грн. перевищили його граничний розмір, установлений законом про держбюджет на 2009 р.
Обсяг державного й гарантованого державою боргу за 2009 р. збільшився на 128,5 млрд грн. (68%) і становив 317,9 млрд.
Боргові операції у 2009-му, як і в попередні роки, здійснювалися в умовах неповної та несистематизованої нормативно-правової бази й відсутності внутрішнього контролю. Так, розроблення базового законопроекту про держборг за ініціативою Мінфіну і згодою Уряду необгрунтовано припинено. Стратегія управління державним боргом на середньострокову перспективу все ще перебуває в стадії підготовки, а законопроект про порядок погашення простроченої заборгованості суб’єктами господарювання за кредитами, залученими державою чи під державні гарантії, розроблення якого тривало понад 3 роки, у Верховній Раді й досі не розглянутий.
За висновками аудиторів, Уряд і Мінфін не досягли основної мети здійснених у 2009 р. запозичень, ефективність і результативність використання внутрішніх та зовнішніх запозичень виявилися низькими. Ефективність співпраці України з Міжнародним банком реконструкції та розвитку у 2009 р. не поліпшилася, жоден з проектів, кошти на фінансування яких запозичила держава, не реалізується в установлені строки, вибірка коштів суттєво відстає від запланованої.