Закон і Бізнес


Статус не врятує


№17 (1211) 25.04—01.05.2015
3080

Колишнього директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду, екс-міністра економіки Іспанії Родріго Рато підозрюють у махінаціях із грошима.


Р.Рато затримали в Мадриді після того, як прокуратура обвинуватила його в ухиленні від сплати податків, відмиванні грошей та незаконному привласненні майна. Затриманню передували обшуки в належних Р.Рато будинках і офісі. Після слідчих дій його відпустили.

Газета El Pais з посиланням на податкові органи опублікувала інформацію про те, що банкір використовував оголошену урядом у 2012 р. податкову амністію, щоб вивести з тіні кошти (€12 млн.) сумнівного походження. Це викликало гостру полеміку в політичних колах королівства та змусило правоохоронні органи вдатися до обшуків і затримання Р.Рато. Сам колишній глава МВФ заперечує, що має гроші в офшорах.

Усього розслідування ведеться щодо 705 чоловік. Велика частина з них належить до так званих політично значущих осіб (політики, посли, судді та прокурори).

До речі, відносно Р.Рато вже проводиться розслідування в іншій справі, де його також обвинувачують у махінаціях (шахрайстві та підробленні фінансової звітності), витраті на особисті потреби коштів банку. Мова йде про той час, коли він був головою іспанського банку Bankia.