Закон і Бізнес


Санкція з наслідками

Прокурор може сісти у тюрму за дозвіл заарештувати майно чиновників, обвинувачених у корупції


№17 (1211) 25.04—01.05.2015
3137

Прокуратура Стамбула зажадала 3 року ув’язнення для прокурора Джеляля Кари, який раніше займався розслідуванням гучної антикорупційної справи, серед фігурантів котрої були члени Кабінету міністрів Туреччини.


В середині грудня 2013 р. поліція Туреччини провела резонансну антикорупційну операцію, в результаті якої були затримані десятки чоловік— бізнесмени, чиновники вищого рангу та їхні родичі. Їм оголосили підозру в махінаціях з держтендерами, перевищенні посадових повноважень і хабарництві. Чотири міністри подали у відставку.

У вересні минулого року Генпрокуратура Стамбула постановила, що в рамках розслідування «справи про корупцію» для кримінального переслідування 96 обвинувачених, зокрема сина президента Туреччини Біляля Ердогана, «немає підстав». У жовтні підозри зняли ще з 53 осіб.

Як повідомляє газета Hurriyet, Дж.Карі ставлять за вину, що він санкціонував арешт майна обвинувачених у корупції без достатніх на те підстав. Наглядове відомство направило до суду обвинувальний висновок щодо прокурора. Якщо документ буде прийнятий, то Дж.Кара постане перед Верховним судом країни.

У грудні минулого року Вища рада суддів і прокурорів Туреччини припинила повноваження Дж.Кари і ще трьох прокурорів до закінчення перевірки, оскільки «подальше виконання ними обов’язків може негативно вплинути на судову владу й зашкодити її репутації». Після чого було дано дозвіл на притягнення Дж.Кари до кримінальної відповідальності.