Закон і Бізнес


Пігулка порядності

Як новий антикорупційний закон допоможе юристам знайти роботу у фармкомпаніях


№17 (1211) 25.04—01.05.2015
КАТЕРИНА БЄЛЯЄВА
4078

Законодавчі новели можуть поставити під загрозу можливість підвищення кваліфікації медичних працівників, створити нерівні умови конкуренції на фармацевтичному ринку, ускладнити діяльність його іноземних учасників на території України. Адаптуватись закону до нового антикорупційного бізнесу допоможуть юристи.


Реклама та навчання

З весни наступного року вступає в силу закон «Про запобігання корупції» №1700-VII. Цей документ конкретизує понятійний апарат, розширює коло суб’єктів відповідальності та ставить нові вимоги перед бізнесом стосовно провадження підприємницької діяльності. Про те, як дія акта позначиться на функціонуванні фармацевтичної галузі, включаючи іноземні представництва, на одному із заходів розповіла старший юрист Юридичної компанії «Правовий альянс» Лідія Санжаровська-Гурлач.

За її словами, фармацевтична галузь об’єднує безліч елементів — фармкомпанії, медичні заклади, працівники цих закладів тощо, які тісно взаємодіють між собою. Розвиток кожного з них прямо або опосередковано впливає на розвиток галузі в цілому. Зокрема, це можна відстежити на прикладі просування нового медичного препарату на фармринок. На відміну від продукції, яка є доступною для широкого кола покупців (на полицях супермаркетів), медпрепарати потрапляють до споживача переважно після консультації з лікарем. Тому фармбізнес зацікавлений у тому, щоб з його продукцією були широко ознайомлені саме ескулапи. Для цього фармкомпанії проводять численні тренінги та семінари, в тому числі і за кордоном, повністю оплачуючи участь у них вітчизняних медиків. Такі заходи дають можливість лікарям не тільки ознайомитись із новинками ринку, а й підвищувати кваліфікацію, адже, як правило, спікерами на зустрічах виступають не піар-менеджери, а фахівці від медицини.

Закон №1700-VII, зауважила юрист, може позбавити лікарів державних медзакладів такого експрес-навчання, оскільки оплата участі в них розцінюватиметься як подарунок. Водночас, за законом, вартість такого подарунка не може перевищувати розміру однієї мінімальної заробітної плати, якщо він надається одноразово, чи сумарно двох прожиткових мінімумів доходів громадян протягом року.

Ось тут правникам і варто поламати голову над тим, як, наприклад, розцінювати оплату за кожен день участі в семінарі? Як окремі «подарунки» чи як разову виплату? Втім, навіть розмір двох прожиткових мінімумів (якщо розглядати виплату як окремі подарунки) навряд чи покриє витрати на перебування лікаря на виїзному заході, тим паче закордонному. Тому окремі фахівці допускають зниження рівня кваліфікації медичних працівників державного сектору, адже самостійно оплатити додаткове навчання вони не в змозі, а держава на таку розкіш коштів не дасть.

Щоправда, як варіант юрист пропонує оголосити доступний для всіх (згідно з вимогами закону №1700-VII) конкурс, призом для переможця в якому буде оплата його участі в подібному заході. Однак такий механізм не тільки значно скоротить кількість людей, які будуть ознайомлені з продуктом компанії, а й вимагатиме від підприємства додаткових зусиль і витрат.

Подарунок із пересторогою

Інші ж заохочення або прояви уваги фармкомпаній до лікарів, відзначила юрист, можуть перетворитися для останніх на троянського коня. Справа в тому, що закон №1700-VII розмежовує порушення, пов’язане із корупцією, та корупційне правопорушення. Перше передбачає отримання певним суб’єктом (у нашому випадку лікарем) матеріальної вигоди, вартість якої перевищує межу, визначену в законі, не пов’язаної зі здійсненням ним його професійних обов’язків. Як правило, це стосується презентів від вдячних пацієнтів за отримані медичні послуги. За це встановлена адміністративна відповідальність.

Якщо ж є ймовірність того, що дарувальник звернеться до обдарованого із проханням використати свої повноваження на його користь, тут вже наступатиме кримінальна відповідальність. Зважаючи на це, аби не нашкодити лікарям, фармкомпанії змушені радитись з юристами стосовно того, що можна дарувати та в яких випадках. Оскільки законодавець переліку дозволених подарунків не дає, навіть кулькова ручка чи чашка із логотипом компанії, якщо після їх отримання медик починає пропонувати пацієнтам продукт цієї компанії, цілком можуть бути розцінені як предмети корупційних дій.

Такий підхід законодавця змушує окремих іноземних представників бізнесу відмовлятися від подібних проявів уваги, в той час як національні компанії роблять лікарям дрібні презенти, чим не тільки завойовують їхню прихильність, а й отримують додаткову можливість для реклами своєї продукції. «Звісно, — підкреслила юрист, — нашим клієнтам (іноземним компаніям) було б простіше, якщо б всі учасники грали за одними правилами».

Антикорупційний менеджмент

Ще одна новація закону №1700-VII полягає в запровадженні інституту запобігання корупції в діяльності юридичних осіб. Він передбачає імплементацію в роботу юрособи антикорупційної програми, яка включає низку заходів, спрямованих на виявлення та знищення корупційних факторів. Відповідати за виконання цієї програми має нова штатна одиниця — Уповноважений (очевидно, написання назви цієї посади з великої літери у всьому тексті документа має підкреслювати шанобливе ставлення законодавця до цієї особи).

Принагідно доповідач розвіяла побоювання присутніх журналістів з приводу того, що запровадження нового інституту вимагатиме від фармкомпаній додаткових інвестицій і, відповідно, підвищення цін на препарати. Насправді в структурі багатьох іноземних компаній такі програми закладені давно. Звісно, доведеться вносити певні зміни для того, щоб привести їх у відповідність до вимог українського законодавства, одначе це не потребуватиме великого фінансування. Крім того, подібні вимоги висуваються лише до учасників ринку, які братимуть участь у державних закупівлях, а такі, зазначила правник, у черзі не стоять. Річ у тому, що для іноземних компаній процедура участі є надто клопіткою та малоприбутковою.

Дійсні ж переваги закону №1700-VII відчують не медики, а, як не дивно, юристи. Адже саме по їхню консультацію з приводу обмежень і вимог, передбачених цим документом, звертатимуться представники фармацевтичного (і не тільки) бізнесу.