Закон і Бізнес


Велика китайська булька

Спекуляції можуть підірвати другу економіку світу


Банки і клієнти, №48 (983) 27.11—03.12.2010
2787

Китай та Ірландія — дуже різні країни, але якщо обмежити їх порівняння низкою економічних умов, то виявляється цікавий момент: у КНР можуть виникнути ті ж проблеми, через які проходять ірландська й іспанська економіки, вважає Такао Хіросе, керуючий директор Фонду контекстуальних інвестицій, розташованого в Каліфорнії.


Експерт бачить схожість поточної ситуації в Китаї — квазіприв’язка юаня до долара і низький рівень облікових ставок — з докризовими моделями економік Ірландії та Іспанії. В обох країнах спостерігався економічний бум, зумовлений тодішнім рівнем облікових ставок ЄЦБ, який був прийнятний, наприклад, для Німеччини, але виявився дуже низьким для периферійних країн єврозони.
В Ірландії в той час на тлі стійкого економічного зростання й видимості фінансового здоров’я спостерігався житловий бум: домогосподарства купували другий, третій будинок виключно для інвестицій. Аналогічна ситуація спостерігається нині в Китаї, де деяка частина сімей займається тим самим — скуповує нерухомість.
Практично завжди подіб¬на інвестиційна булька на ринку нерухомості лопається, і неважливо, де це відбувається — у Флориді й Лас-Вегасі чи в Ірландії та Іспанії. «Коротше кажучи, перед Китаєм нині стоїть дуже важливе питання, як відірвати юань від багаторічної прив’язки до долара», — резюмує Т.Хіросе.