Закон і Бізнес


Стаж збився з рахунку

РСУ заспокоїла: винагорода та відпустки не зменшаться. Та ДСАУ готується до іншого розвитку подій


М.Новіков переконаний: норми свіжої редакції закону розраховані на майбутнє, тому обчислювати по-новому суддівський стаж не потрібно.

№17 (1211) 25.04—01.05.2015
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
5449

Через недогляд законодавця виникла загроза перерахунку суддівського стажу, а як наслідок — зменшення зарплати, кількості днів відпустки та втрата права на відставку. Рада суддів переконана: нічого перераховувати не потрібно. Проте Державна судова адміністрація налаштована менш оптимістично: якби проблеми не було, навіщо просити внести зміни до закону щодо недоторканності стажу?


Без років роботи — нікуди

 У 2010 р. законодавець зменшив кількість посад, робота на яких зараховується до стажу володаря мантії. У той же час передбачив: «Судді, призначені чи обрані на посаду до набрання чинності законом «Про судоустрій і статус суддів», зберігають визначення стажу роботи на посаді судді відповідно до законодавства, що діяло на день набрання чинності цим законом».

У поточному році згаданий акт був прийнятий у новій редакції. Питання щодо нарахування суддівського стажу народні депутати не чіпали. Проте ремарки, як попереднього разу, не зробили. Відтак з’явилася думка: відсутність гарантії щодо збереження стажу, передбаченого попередньою редакцією закону, може призвести до негативних наслідків. Адже від стажу багато що залежить, і його зменшення позбавить конкретних благ.

Так, законникам щомісяця виплачується доплата за вислугу років залежно від стажу: від 15 до 80% посадового окладу. До того ж володарям мантій, які мають стаж понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 15 календарних днів. Крім цього, служитель Феміди, суддівський стаж якого сягнув 20 років, має право подати заяву про відставку.

12 березня РСУ звернулася до суб’єктів законодавчої ініціативи з пропозицією повернути до оновленого закону «Про судоустрій і статус суддів» норму «про збереження суддям, призначеним чи обраним на посаду до набрання чинності цим законом, визначення стажу роботи… відповідно до законодавства, що діяло на день набрання чинності цим законом».

Своє рішення вищий орган суддівського самоврядування мотивував тим, що згідно з позицією Конституційного Суду, європейськими стандартами зміст та обсяг досягнутих володарями мантій соціальних гарантій не може бути звужено або скасовано шляхом унесення законодавчих змін. «Аналогічних правових позицій при розгляді адміністративних спорів дотримується і Верховний Суд наголосила РСУ

Хто має рацію?

Однак уже через місяць раді довелося повернутися до питання стажу. Річ у тім, що 26 березня ДСАУ відправила очільникам місцевих та апеляційних судів, начальникам теруправлінь ДСАУ листа «Щодо виконання вимог ст.32 Кодексу законів про працю». У ньому, зокрема, зазначено: після набрання чинності новою редакцією закону «Про судоустрій і статус суддів» окремі володарі мантій мають бути повідомлені за 2 місяці про можливі зміни істотних умов праці (як і вимагає ст.32 КЗпП). «Кадрові служби судів повинні перерахувати стаж роботи суддів. Як наслідок, це вплине на виплату суддівської винагороди — вона зменшиться. Цим порушуються норми Конституції, звужуються соціальні гарантії суддів», — розповів голова ДСАУ Зеновій Холоднюк.

 За його словами, таким чином

судова адміністрація взяла 2-місячну паузу. За цей час, сподівається

З.Холоднюк, парламент розв’яже проб лему, внісши зміни до закону. «Є інформація, що у Верховному Суді готується проект конституційного подання щодо питання суддівського стажу. Якщо не будуть унесені зміни до закону, на черговому засіданні Пленум ВС винесе це питання на розгляд», — повідомив З.Холоднюк.

«Відсутність такої норми не свідчить про те, що потрібно перераховувати суддівський стаж. У законі такої вимоги немає, а ДСАУ вже каже: потрібно перераховувати. Чому така категорична позиція?» — поцікавився член РСУ Богдан Моніч. «Такої позиції в нас не було й немає.

Ми спеціально підготували листа, щоб протягом 2 місяців нічого не перераховувати, продовжувати все виплачувати. Якщо через 2 місяці зміни до закону не будуть унесені, думаю, будемо змушені перерахувати стаж. Хоча розуміємо, що це не зовсім правильно. Це порушення права на соціальний захист суддів. Але є пряма норма закону», — переконував З.Холоднюк.

Він повідомив: у парламенті зареєст рований проект закону №2557, який мав би поставити всі крапки над «і» та запобігти всіляким перерахункам. Однак деякі експерти сумніваються в можливості підтримки цього документа нардепами. Справа в тому, що ним передбачається не тільки недоторканність стажу, а й утворення військових судів. А питання відновлення в Україні «правосуддя в погонах» є доволі дискусійним.

 Пізно схаменулися

 Член РСУ Михайло Новіков підтримав Б.Моніча, зауваживши: норми нової редакції закону стосуються майбутнього, тому про перерахунок стажу працюючих суддів не може йтися. У свою чергу представниця ради Тетяна Чумаченко запропонувала рекомендувати З.Холоднюку відкликати листа ДСАУ від 26.03.2015. Натомість голова РСУ Валентина Сімоненко порадила внести до рішення «радикальний» пункт: визначити, що наявний стаж служителів Феміди перерахунку не підлягає.

«Якби не було проблем, ніхто б не пропонував уносити зміни до закону й, напевно, ВС не готував би проект конституційного подання», — попередив З.Холоднюк. Та його слова не змінили думки членів РСУ: колеги підтримали пропозиції Т.Чумаченко та В.Сімоненко.

 З огляду на дискусію, що відбулася під час засідання РСУ, можуть виникнути сумніви: чи варто було взагалі порушувати питання перерахунку стажу, якщо закон цього прямо не вимагає? Та й КС неодноразово наголошував: матеріального та соціального забезпечення не можна погіршувати. Проте, на думку деяких експертів, коли йдеться про гроші, краще підстрахуватись і порадити законодавцеві виправити власний недогляд.

Якщо найближчим часом парламент не внесе відповідних змін, то прояснення ситуації доведеться чекати до кінця травня, тобто до закінчення так званого тайм-ауту, який взяла ДСАУ (інформації про відкликання листа наразі немає). Напевно, РСУ пізно схаменулася, адже виникнення проблеми з різним трактуванням відсутності норми, пов’язаної зі стажем, можна було б узагалі уникнути. Й не сьогодні, а ще на етапі підготовки змін до закону «Про судоустрій і статус суддів», які готувала Рада з питань судової реформи, створена при Президентові. До речі, до складу цього консультативно-дорадчого органу входить голова.

Посади, робота на яких зараховується до суддівського стажу (таблиця)