Закон і Бізнес


Грудьми на Інстаграм

Жінки всього світу вимагають дозволити демонструвати свій бюст у соцмережах


№17 (1211) 25.04—01.05.2015
ЮЛІЯ ВЕРБІ
18381

З якої причини оголення жіночих грудей є багатовіковим табу? Ось що бажають знати послідовники громадського руху Free Th e Nipple. Недавно до віртуальних активісток приєдналася сама Мадонна, опублікувавши ню-знімок, що закликає боротися з «лицемірством у соціальних медіа». Різні жінки, знамениті й не дуже, хочуть домогтися, щоб молочні залози із «сороміцького місця» перетворилися на нормальну частину тіла.


Рух, що проводить кампанії як в он-лайні, так і в оф-лайні, відомий з грудня 2013 року. Його засновниця, американський режисер Ліна Еско, зняла у 2012-му однойменний фільм, що відстоює право жінок на топлес у повсякденних ситуаціях нарівні з чоловіками, але він не пройшов цензури.

«Ми говоримо про рівність. Чому у Фейсбуку можна показувати обезголовлювання, а годування грудьми — ні? Якщо ви забороняєте любов і голизну, забороніть і насильство», — заявила Л.Еско.

Основними тезами руху Free The Nipple є урівнювання в правах чоловіків і жінок, розумніша система цензури в мережі, а також відміна заборони на розміщення фото жіночих грудей у контексті несексуального характеру (наприклад годування дитини).

Швидше за все, ентузіастки Free Th e Nipple так і залишилися б для всіх дивакуватими феміністками, якби до них не приєдналося багато відомих дів чат. Знаменитостям жіночої статі не сподобалося, що Інстаграм і Фейсбук уважають за можливе блокувати їхні знімки через нібито зайву еротичність, і вони вирішили висловити свою незадоволеність. Так рух став популярним. Однією з перших серед зірок до феміністок долучилася Ріанна, яка стала жертвою цензури після публікації в Інстаграмі сміливих знімків з її фотосесії. Фото були заблоковані, а співачці пообіцяли видалити її сторінку, якщо вона й надалі порушуватиме угоду. Незабаром до Ріанни приєдналася Майлі Сайрус, яка навмисно розмістила фото топлес.

Під заборону в різний час потрапляли й публіковані користувачами соцмереж фото творів мистецтва, де зображено сосок. На початку XX ст. демонстрація грудей уважалася табу як для чоловіків, так і для жінок. Навіть на пляж не можна було виходити з голим торсом. Проте з 1936 року присутність чоловіків з неприкритими грудьми на пляжі та в інших громадських місцях більше не вважається непристойною. Нині вже важко повірити, що колись це було не так. З 1992 року жінки-активістки домоглися для представниць прекрасної статі аналогічного дозволу в Нью-Йорку й деяких інших штатах.