Закон і Бізнес


Депутати відхилили пропозицію повідомляти про стеження


14.09.2012 12:43
2565

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантування принципу пропорційності втручання в приватне життя.


Законопроектом було запропоновано повідомляти особі, стосовно якої застосовуються заходи негласного проникнення до житла чи до іншого володіння особи, зняття інформації з каналів зв'язку, контроль за листуванням, телефонними розмовами, телеграфною та іншою кореспонденцією, застосування інших технічних засобів одержання інформації, про здійснення таких заходів після їх завершення.

Проектом також передбачається зобов'язати суд вирішувати питання доцільності подальшого здійснення таких негласних заходів не рідше одного разу в три місяці.

Автор аргументував прийняття законопроекту необхідністю гарантувати імплементацію принципу пропорційного втручання в приватне життя особи правоохоронними органами та вдосконалення правових механізмів захисту прав людини.

Члени Комітету, обговоривши законопроект, зазначили, що запропоновані зміни є необґрунтованими, суперечать законодавству про оперативно-розшукову діяльність, державну таємницю та не враховують набрання 19 листопада 2012 року чинності Кримінальним процесуальним кодексом України.