Закон і Бізнес


Трудоголізму бій!


№16 (1210) 18.04—24.04.2015
3319

Компанії Японії за підтримки влади країни вирішили позбутися практики переробітку працівників і роботи під час відпусток. Фірми вирішили провадити більш ранній початок та закінчення робочого дня.


Крім того, один з виробників принтерів заборонив працювати після 20:00, а власник відомої марки одягу має намір увести 4-годинний робочий день для тих, хто вирішив більше часу присвятити особистому життю.

«Навіть за меншу кількість годин ми готові платити більшу зарплату тим, хто досягає найкращого результату. Триваліший робочий день не завжди веде до високої якості роботи», — пояснив виданню Financial Times генеральний директор Тадаші Янаї.

Влада Японії має намір підтримати ініціативу. Із жовтня вступить у силу заборона на роботу після 22:00 для працівників Міністерства охорони здоров’я. Раніше відомство намагалося виганяти трудяг додому, вимикаючи світло в офісах, але план не спрацював.

У парламент днями внесли законопроект, який зобов’язує японців іти у відпустку мінімум на 5 днів на рік.

Опитування компанії Experia показало: 2014-му працівники й службовці використовували тільки половину днів відпустки, що стало найгіршим показником у світі після Південної Кореї.