Закон і Бізнес


Відмова від суду збору не поверне


№36 (1075) 08.09—14.09.2012
Людмила Пархоменко
14160

Суд — єдина інстанція, до якої суб’єкти господарювання можуть звернутися задля вирішення спору, що виник між ними. Проте перш ніж звернутися до неї, необхідно сплатити певну суму судового збору, іноді — досить значну. А що робити, якщо позовну заяву підготовлено, судовий збір сплачено, але невдовзі сторонам удалося домовитися, що спір буде вирішено без участі суду?


Як відомо, з 1 листопада 2011 року набрав чинності закон «Про судовий збір» від 8.07.2011 №3674-VI. Згідно із цим актом установлюються відповідні розміри ставок судового збору за подання заяв, скарг до суду, а також за видання судами документів на всій території України.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати за місяць, установленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, — у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Тож для того, щоб подати позов, який має майновий характер, іноді необхідно сплатити судовий збір у досить великому розмірі.

Водночас постало питання щодо повернення сплаченої суми збору в разі неподання до суду скарги чи заяви. Як повернути гроші, які вже сплачено?

Взагалі це питання регулюється ст.7 закону «Про судовий збір». Зокрема, сплачена сума повертається за ухвалою суду в разі:

• зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж установлено законом;

• повернення заяви або скарги;

• відмови у відкритті провадження у справі;

• залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням);

• закриття провадження у справі.

Поняття «відмова у відкритті провадження» розуміється в тому сенсі, що суд відмовляє у відкритті провадження, а не сторони відмовляються від судового розгляду.

Законом «Про судовий збір» не врегульовано порядок повернення збору при досягненні згоди між сторонами до подання заяви або скарги до суду. По суті, суд не розглядає справу, оскільки спір між сторонами розв’язаний до судового розгляду.

Крім того, Вищий господарський суд в інформаційному листі від 5.07.2012 №01-06/869/2012 «Про деякі питання практики застосування Закону України «Про судовий збір» зазначив, що до законодавчого врегулювання порядку повернення сплаченої суми судового збору в разі неподання до господарського суду заяви чи скарги в останнього відсутні правові підстави для видання процесуальних чи будь-яких інших документів щодо повернення з державного бюджету відповідних сум.

Отже, ст.7 закону «Про судовий збір» чітко встановлено, що збір може бути повернуто лише за ухвалою суду. Якщо такої ухвали не буде винесено, сторона, яка ініціювала справу, не матиме документа, на підставі якого могли б бути повернуті кошти.

Тому потрібно до останнього моменту намагатися врегулювати спір і тільки в разі недосягнення результату сплачувати судовий збір та подавати заяву або скаргу до суду.