Закон і Бізнес


Посвідчена допомога


№16 (1210) 18.04—24.04.2015
3056

У Верховній Раді звернули увагу на те, що, хоча окремим категоріям громадян правова допомога надається безкоштовно, за посвідчення відповідної довіреності необхідно платити. Тому виконання певних функцій пропонується покласти на суд.


«Процедури формалізації повноважень осіб, які надають правову допомогу, не повинні в жодному разі звужувати обсяги прав на її отримання», — переконаний нардеп від ПП «Блок Петра Порошенка» Тарас Юрик. Водночас, за його словами, нотаріальне оформлення відповідних повноважень представників стає фінансовим тягарем для багатьох громадян. Більше того, в деяких випадках самі адвокати, які працюють pro bono, беруть ці витрати на себе.

Змінити ситуацію парламентар має намір завдяки проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури оформлення процесуального представництва» (№2616). Ініціатива передбачає внесення змін до Цивільного процесуального кодексу і Кодексу адміністративного судочинства. Зокрема, пропонується, щоб довіреність фізичної особи посвідчувалася судом на підставі відповідного клопотання. «Суд без виходу до нарадчої кімнати постановляє ухвалу про посвідчення довіреності, яка заноситься секретарем судового засідання до журналу судового засідання, а сама довіреність або засвідчена підписом судді копія долучається до справи», — визначає проект. Водночас, за чинним законодавством, посвідчити довіреність може і посадова особа органу, який надає безоплатну правову допомогу.