Закон і Бізнес


У черзі на пільги


№16 (1210) 18.04—24.04.2015
3069

Про своє бажання не сплачувати судовий збір заявили в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку. Кабмін ініціативу вже підтримав, тепер рішення за парламентом.


У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо доповнення переліку пільгових категорій)» (№2643). Необхідність змін у комісії пояснюють тим, що минулого року вона наклала майже 5000 штрафів на загальну суму майже 100 млн грн. Правопорушники же сплатили менш ніж 4 млн.

За таких обставин для примусового стягнення штрафу необхідно звертатися до суду, пояснив голова комісії Тимур Хромаєв. Однак, за його словами, виділених грошей не вистачає для сплати судового збору. За таких обставин замість збільшення фінансування регулятора йому пропонується надати пільги.

НКЦПФР — далеко не перший державний орган, який хочуть звільнити від сплати судового збору. Подібні ініціативи регулярно з’являлися впродовж останніх років. Водночас нардепи, хоч і внесли кілька відповідних змін, частіше ставилися до них скептично. Тому можна сподіватися, що тепер вони не зрадять своїй позиції. В іншому разі в черзі «на пільги» можуть з’явитися всі державні органи.