Закон і Бізнес


Спір на мільйони


№16 (1210) 18.04—24.04.2015
3155

Адвокатське об’єднання «Смирнов, Тарасевич і партнери» успішно захистило інтереси клієнта в справі про скасування податкових повідомлень-рішень на загальну суму 22 млн грн.


АО виступило юридичним консультантом підприємства молокопереробної промисловості, яке входить до складу міжнародної компанії — світового лідера на ринку молочних продуктів, у спорі з податківцями щодо незаконного донарахування додаткових податкових зобов’язань за результатами перевірки.

В акті перевірки чиновники зробили висновок про нікчемність угод на постачання молока з одним із контрагентів, обгрунтовуючи це:

відсутністю товарно-транспортних накладних та реєстрації на території області автотранспорту, який безпосередньо здійснював постачання;

відсутністю ветеринарних свідоцтв на поставлене молоко;

відсутністю підтвердження оплати за поставлене молоко;

наявністю вироку в кримінальній справі відносно контрагента.

При цьому посадовці не заперечували факту наявності самого молока, але робили висновок про те, що воно отримане від третіх осіб безплатно.

Скарга АО рішенням Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області була частково задоволена, а сума податкових зобов’язань зменшена на 5 млн грн.

Не погодившись із результатами адміністративного оскарження, адвокати в інтересах клієнта подали до Дніпропетровського окружного адміністративного суду позовну заяву про скасування податкових повідомлень-рішень. Суд задовольнив вимоги та скасував податкові повідомлення-рішення, прийняті за результатами оскарження в адміністративному порядку. Приймаючи постанову про задоволення позовних вимог, суд у сукупності дав належну оцінку первинним бухгалтерським документам, а також іншим доказам, зібраним і долученим до матеріалів справи.

Не погодившись із постановою суду, орган контролю подав апеляційну скаргу, за результатами розгляду якої Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу про залишення апеляційної скарги без задоволення, а постанови Дніпропетровського окружного адміністративного суду — без змін.