Закон і Бізнес


Рука допомоги


№16 (1210) 18.04—24.04.2015
2984

В Апеляційному суді Вінницької області підготували довідку за результатами надання методичної допомоги в розгляді кримінальних справ Калинівському районному суду Вінницької області.


На час перевірки в установи було на слуханні 228 справ. Одна з них — із залишку нерозглянутих за Кримінально-процесуальним кодексом 1960 року (провадження триває понад рік). Причиною тривалого розгляду є несвоєчасне виконання приводів підсудних, потерпілих і свідків.

Під вартою за Калинівським райсудом Вінницької області числиться 12 осіб. Вирішуючи в підготовчому судовому засіданні питання стосовно запобіжного заходу, судді враховують положення Кримінального процесуального кодексу, а також дотримуються вимог стст.3 і 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.

В окремих провадженнях судді застосовувалися скорочений порядок дослідження доказів, передбачений ст.349 КПК. Загалом вимоги цієї статті дотримані, але мало місце скасування одного вироку.

На час перевірки в апеляційному порядку скасовано 15 вироків. Основними причинами цього було неправильне застосування закону, зокрема стст.70, 75, 76 Кримінального кодексу, порушення права на захист, невиконання вказівок апеляційного суду щодо вимог ст.334 КПК 1960 року.