Закон і Бізнес


На волю одним кліком!

Інтернет-технології загрожують пенітенціарній системі Великої Британії


№15 (1209) 11.04—17.04.2015
2808

На 20 квітня в суді Лондона призначений розгляд справи 28-річного англійця. Крім 8 випадків банківського шахрайства на загальну суму майже ‡2 млн, його обвинувачують у втечі з-під варти. Молодик покинув в’язницю, відправивши адміністрації установи по електронній пошті підроблений наказ про своє звільнення.


Як повідомляє Бі-Бі-Сі, перебуваючи під слідством, Нейл Мур роздобув мобільний телефон, створив з його допомогою поштову скриньку, адреса якої була схожа з реальним акаунтом чиновника із судового департаменту. Потім арештант відправив до канцелярії Вандсворта електронний лист з повідомленням, що один з міських судів Лондона змінив Н.Муру запобіжний захід і його необхідно випустити. Лист був оформлений за всіма правилами британського правосуддя й підписаний від імені реального інспектора Королівських судів.

Незабаром винахідливий зловмисник опинився на волі. Втеча була виявлена через 3 дні, коли на зустріч з підслідним прийшов його адвокат. А 28 березня Н.Мур прийшов у поліцію з повинною. Він розповів, що втеча була помилкою.

«Підслідний вирізняється великою винахідливістю. Очевидно, він добре розбирається в системі судового діловодства», — констатував держобвинувач Єн Петон.

Винахідливості Н.Муру дійсно не позичати. Прикидаючись працівником всесвітньо відомих банків, він ошукував фінансові служби великих компаній. Під час слідства було встановлено, що з жертвами Н.Мур спілкувався мінімум чотирма різними голосами, у тому числі й жіночим. Через це детективи запідозрили в співучасті подругу Нейла, але пізніше обвинувачення з неї зняли.