Закон і Бізнес


Медичні війни


№15 (1209) 11.04—17.04.2015
13466

Команда Юридичної фірми Marchenko Danevych захистила бізнес клієнта від рейдерської атаки конкурентів.


За допомогою фіктивного патенту на корисну модель конкурент клієнта ЮФ намагався заборонити імпорт і продаж в Україні лікарського засобу «Налбуфін», який є ефективним знеболювальним і має великий попит серед пацієнтів. Препарат також використовувався для знеболення поранених під час воєнних дій у зоні проведення антитерористичної операції.

Конкурент ініціював кілька кримінальних справ, пов’язаних з начебто порушенням прав інтелектуальної власності на згаданий патент. У рамках таких справ були проведені обшуки, вилучені документи й носії інформації, а також заборонений обіг «Налбуфіну», що перебував у власності клієнта. Крім того, конкурент висував вимоги щодо компенсації начебто завданих порушенням патенту збитків у розмірі десятків мільйонів грн.

Завдяки юристам Marchenko Danevych патент на корисну модель було визнано судом недійсним у зв’язку з тим, що корисна модель не відповідає умовам надання правової охорони. Через анулювання патенту були усунуті підстави для кримінального провадження, а також для інших претензій конкурента до клієнта. Відповідні справи були закриті, а лікарські засоби повернуті у вільний обіг.