Закон і Бізнес


Осуд заперечення


№15 (1209) 11.04—17.04.2015
3025

Парламент Кіпру прийняв резолюцію, що вводить кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен турками в Османській імперії.


Як повідомляє Reuters, документ уносить зміни до законодавства республіки, яке передбачає покарання для осіб, котрі заперечують геноцид, військові злочини і злочини проти людяності тільки після того, як їх визнає винними міжнародний суд.

Згідно з документом особам, які не визнають факту геноциду вірмен, на Кіпрі загрожує позбавлення волі строком на 5 років і штраф у розмірі €10000.

«Сьогодні історичний день, — заявив спікер парламенту республіки Яннакіс Оміру. — Завдяки одностайному рішенню ми отримали можливість відновити історичну правду». У свою чергу голова МЗС Вірменії Едвард Налбандян наголосив: «Ухваленням закону Кіпр зробив важливий внесок у справу припинення геноциду і злочинів проти людства».

Прийняття резолюції влада Кіпру приурочила до 100-річчя геноциду вірмен в Османській імперії. Республіка, що пережила в 1974 р. вторгнення турок, стала однією з перших у світі країн, що визнала масове вбивство вірмен геноцидом.