Закон і Бізнес


Землі шпигуна

Садибу «агента 007» викуплять ускладчину небайдужі шотландські земляки


№14 (1208) 04.04—10.04.2015
2722

Жителі Шотландії скинуться на купівлю острова «справжнього Джеймса Бонда». Мешканці шотландського острова, що раніше належав людині, яка вважається прототипом Дж.Бонда, вирішили викупити землю в спільну власність.


Більшість жителів острова Грейт-Бернера, господарем якого був граф Робін де ла Лен-Міррлес (близький друг автора книг про агента 007 Яна Флемінга, вірогідно — «справжній Бонд»), проголосували за колективне придбання острова, повідомляє The Daily Mail.

Кому об’єкт належав після смерті Р.де ла Лен-Міррлеса, видання не уточнює. Вартість угоди також невідома, проте в 2010 році повідомлялося, що острів площею 21 м2 був оцінений у ‡70000 (близько $104 тис.).

З 250 жителів Грейт-Бернера 142 сприйняли ідею викупити острів позитивно. Наголошується, що поки ніхто не побажав придбати розташований на острові «будинок Бонда» — двоповерхову будівлю, в якій жив прототип спецагента.

Р.де ла Лен-Міррлес володів островом, що належить до Зовнішніх Гербридських островів, протягом 50 років (з 1962-го і до своєї смерті). Як повідомляє The Daily Mail, граф служив у британській розвідці разом з Я.Флемінгом, який згодом списав риси головного героя саме з Р.де ла Лен-Міррлеса — аристократа, випускника Оксфорда і великого шанувателя жінок.

Сер Дж.Бонд, також відомий як агент 007, — головний персонаж романів британського письменника Я.Флемінга про вигаданого агента МІ-6. Отримав широку популярність після початку екранізації романів. Перша книга про Дж.Бонда — «Казино «Рояль» була опублікована в 1953 році.